Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Elvytys luo uusia kuplia markkinoille

Teppo Tiilikainen
Blogit Nurkanvaltaaja 8.10.2009 11:10

Nyt ovat hyvät neuvot tarpeen. Yhdysvallat ja EU-maat velkaantuvat ennen näkemätöntä tahtia, mutta elvytystä jatketaan, ettei orastava talouskasvu hyydy.

Finanssikriisin aikoinaan suurin piirtein oikein ennustanut New Yorkin yliopiston professori Nouriel Roubini pelkää, että liiallinen elvytys on luonut uusia kuplia osake- ja raaka-ainemarkkinoille. Hänen mukaansa markkinat ovat nousseet liikaa ja liian aikaisin.

Myös EU:n komissio on huolissaan tilanteesta. EU:n sääntöjen mukaan budjettivaje saa nousta korkeintaan kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Komission mukaan peräti 20 jäsenvaltiota 27:stä ylittää tuon rajan tänä vuonna, joten tilanne ei näytä hyvältä. EU-maiden yhteinen velka uhkaa nousta ensi vuonna lähes 80 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Komissio on varoittanut Saksaa, Italiaa, Itävaltaa, Belgiaa ja Tšekkiä, Hollantia, Portugalia, Slovakiaa ja Sloveniaa kasvavasta budjettivajeesta. Ongelma johtuu siitä, että verotulot eivät riitä kattamaan menoja.

Kaikkein huolestuttavinta on se, että EU:n suurin talousmahti Saksa aikoo leikata veroja, vaikka budjettivaje uhkaa nousta kuuteen prosenttiin ensi vuonna.

Taloustieteilijöiden varoitukset näyttävät kaikuvan kuuroille korville. Kysymys on vaalilupauksesta, jonka uutta hallitusta muodostavat kristillisdemokraatit ja liberaalit antoivat kampanjassaan.

Kasvava työttömyys vaikeuttaa tilannetta entisestään. Euroalueen työttömyys on kohonnut jo yli yhdeksään prosenttiin, eli korkeammaksi kuin kertakaan yli kymmeneen vuoteen.

Teollisuusmaiden järjestö OECD laskee, että Ruotsi, Tanska ja Suomi ovat elvyttäneet EU:ssa kaikkein eniten, jos elvytyspakettien koko suhteutetaan bruttokansantuotteeseen.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) puhuu jo elvytystoimien lopettamisesta. Se tarkoittaa suomeksi, että veroja aletaan korottaa todennäköisesti jo ensi vuonna.

Teppo Tiilikainen

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

”Sillä se lähtee, millä on tullutkin”, sanoo vanha juoppo ja ottaa pullostaan tukevat siivut krapulaansa. Juuri samanlaisella logiikalla on tätä talouskriisiäkin pyritty hoitamaan. Kriisi sai alkunsa holtittomasta lainanotosta ja sen ympärille muodostuneesta epäterveestä bisneksestä. Kun kupla sitten puhkesi, päättäjät ryhtyivät epätoivon vimmalla ottamaan vielä lisää lainaa entisten päälle!

Näinhän se on. Poliittisesti olisi hienoa tehdä valtavia elvytyspaketteja, kansa kiittäisi. Ikävä kyllä se vain saattaa pitkittyessään johtaa niihin kupliin. Sitten ollaan taas liemessä.

Uskon, että Suomi selviää! Katainen on hoitanut hommansa mielestäni aivan tyydyttävästi. Kunhan Saksa ja Ruotsi (+Venäjä) alkavat nousta niin Suomikin seuraa taas vauhdilla perässä.

USA:n liittovaltion budjettivaje on noin 10 % bruttokansantuotteesta tänä vuonna. Se voidaan rahoittaa kokonaan vain setelirahoituksella. Seuraa dollarin arvon heikkeneminen ja sen mukanaan tuomat uudet ongelmat.

Suomen ongelmat ovat liian korkea palkkataso ja valtiontalouden liian suuri koko kansan kantokykyyn nähden. Kilpailukyky on mennyt ja velkaveto ei kanna pitkälle !

Näitä luetaan juuri nyt