Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Eläkeläisten varat kasvoivat miljardeja

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 21.8.2009 14:13

Julkisen talouden tilasta kantautuu hyviäkin uutisia: suurimpien työeläkeyhtiöiden varallisuus kasvoi vuoden alusta yhteensä yli viisi miljardia euroa.

Suomen valtio velkaantuu tänä vuonna noin 10 ja ensi vuonna 13 miljardia euroa ja kuntatalouskin on kriisissä.

Se ei ole onneksi koko totuus julkisesta taloudesta. Eläkerahastot karttuivat tammi-kesäkuussa 2009 keskimäärin viiden prosentin tahtiin. Viisi prosenttia on yhtä kuin viisi miljardia.

Tasaisen vauhdin taulukolla työeläkevakuuttajat siis tienaavat tänä vuonna suunnilleen saman verran, minkä valtio velkaantuu. Tietysti tähän voi huomauttaa, että kaikki tämä kiva riippuu sijiotusmarkkinoista, joiden näkymät eivät ole mitenkään varmat.

Joka tapauksessa alkuvuoden 2009 parhaat prosentit näyttivät Ilmarinen ja Kuntien eläkevakuutus, 6,6 ja 6,5 prosenttia. Sitten tulivat Eläke-Tapiola ja Varma, 4,9 ja 4,6 prosenttia. Eläke-Fennia ylsi 3,7, Veritas 3,3 ja Etera 2,6 prosenttiin.

Pikasilmäyksellä kiinnostavin yksittäinen ilmiö yhtiöiden luvuissa oli Ilmarisen hankkima 10,4 prosenttin tuotto joukkovelkakirjalainoista. Viime vuonna myös hyvien joukkolainojen markkinahinnat painuivat kymmeniä prosentteja. Nyt niistä näköjään on saanut hyviä tuottoja – melkein yhtä hyviä kuin listatuista osakkeista.

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Taitaapa olla vielä ennenaikaista moinen hehkutus. Eihän tämä nyt saavutettu pieni nousu kata vielä edes viime talven tappioitakaan. Ei ole siis saavutettu edes nollatulosta, puhumattakaan että oltaisiin ylletty selviin voittoihin – minkä pitäisi olla itsestäänselvyys, mikäli eläkejärjestelmän halutaan pysyvän pystyssä.

Näitä luetaan juuri nyt