Eläkeläisten varat kasvoivat miljardeja

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Julkisen talouden tilasta kantautuu hyviäkin uutisia: suurimpien työeläkeyhtiöiden varallisuus kasvoi vuoden alusta yhteensä yli viisi miljardia euroa.

Suomen valtio velkaantuu tänä vuonna noin 10 ja ensi vuonna 13 miljardia euroa ja kuntatalouskin on kriisissä.

Se ei ole onneksi koko totuus julkisesta taloudesta. Eläkerahastot karttuivat tammi-kesäkuussa 2009 keskimäärin viiden prosentin tahtiin. Viisi prosenttia on yhtä kuin viisi miljardia.

Tasaisen vauhdin taulukolla työeläkevakuuttajat siis tienaavat tänä vuonna suunnilleen saman verran, minkä valtio velkaantuu. Tietysti tähän voi huomauttaa, että kaikki tämä kiva riippuu sijiotusmarkkinoista, joiden näkymät eivät ole mitenkään varmat.

Joka tapauksessa alkuvuoden 2009 parhaat prosentit näyttivät Ilmarinen ja Kuntien eläkevakuutus, 6,6 ja 6,5 prosenttia. Sitten tulivat Eläke-Tapiola ja Varma, 4,9 ja 4,6 prosenttia. Eläke-Fennia ylsi 3,7, Veritas 3,3 ja Etera 2,6 prosenttiin.

Pikasilmäyksellä kiinnostavin yksittäinen ilmiö yhtiöiden luvuissa oli Ilmarisen hankkima 10,4 prosenttin tuotto joukkovelkakirjalainoista. Viime vuonna myös hyvien joukkolainojen markkinahinnat painuivat kymmeniä prosentteja. Nyt niistä näköjään on saanut hyviä tuottoja – melkein yhtä hyviä kuin listatuista osakkeista.