Dubain kupla puhkesi

Profiilikuva
Blogit Nurkanvaltaaja
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Dubain velkaongelmat ovat painaneet maailman osakemarkkinat luisuun.

Sijoittajat hermostuivat kun Dubain hallitus pyysi maan tärkeimmän sijoitusyhtiön Dubai Worldin velkojilta vapautusta lyhennyksistä ja koroista ensi toukokuuhun asti.

Aasialaisten pankkien ja rakennusyhtiöiden osakekurssit ovat laskeneet rajusti. Japanin osakemarkkinoiden Nikkei-indeksi laski alimmilleen neljään kuukauteen.

Japanilaisilla pankeilla on Dubai Worldissä satojen miljoonien dollareiden saatavat. Sen sijaan Kiinan keskuspankki ilmoitti, ettei sillä ole sijoituksia Dubaissa.

Myös Euroopan pörssikurssit olivat perjantaina alamaissa jo toista päivää peräkkäin. Velkakriisi iskee kovaa Eurooppaan, sillä eurooppalaisilla pankeilla on Dubaissa jopa 13 miljardin saatavat. Yhdysvaltain markkinat oli torstaina suljettu kiitopäivän vuoksi, mutta niiden odotetaan kääntyvän perjantaina jyrkkään pudotukseen.

Taustalla on pelko siitä, että Dubain päämiehen, sheikki Mohammed Bin Rashid Al-Maktoumin hallitsema Dubai World jättää 60 miljardin dollarin velkansa kokonaan hoitamatta. Se tietäisi suuria tappioita yhtiötä lainoittaneille pankeille ja Dubaissa toimineille rakennusyhtiöille.

Dubai on itsehallinnollinen emiraattikunta. Se muodostaa yhdessä Abu Dhabin ja yhdessä viiden muun emiraatin kanssa Yhdistyneet Arabiemiraatit.

Dubai on nauttinut vuosia vahvasta talouskasvusta, mutta se perustui velkarahaan, ja kupla on nyt puhjennut.

Alueen muista valtioista poiketen Dubailla ei ole enää juurikaan öljyä, mikä vuoksi se on pyrkinyt monipuolistamaan talouttaan ja kehittymään Persianlahden alueen rahoituskeskukseksi.

Toistaiseksi markkinoilla ei uskota, että Dubain ongelmat johtaisivat uuteen finanssikriisiin, vaikka esimerkiksi raakaöljyn hinta kääntyi taas laskuun. Mutta tilanne on erittäin hermostunut, ja markkinoilla pelätään nyt kaikenlaisia huonoja uutisia.

Paljon riippuu sitä, kuinka suurin ja rikkain arabiemiraatti Abu Dhabi suhtautuu tilanteeseen. Se on Dubain suurin velkoja ja se on koonnut öljytuloillaan maailman suurimman rahaston, jonka arvo nousee jopa 900 miljardiin dollariin.

Pelkästään Abu Dhabi Commercial Bank PJSC:llä arvellaan olevan Dubai Worldiltä yli kahden miljardin dollarin saatavat.