Bisnesviikinki Thorin imperiumi romahtaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Islannin rikkain liikemies Thor Björgólfsson on ajautunut pahoihin vaikeuksiin.

thor björgolfsson

Thorin investointipankki Straumur-Burdaras otettiin maanantaina valtion haltuun. On vain ajan kysymys, koska hänen muutkin yrityksensä pannaan lihoiksi.

Straumurin hallitus korvattiin maanantai-aamuna Islannin rahoitustarkastuksen edustajilla. Myös pankin toimitusjohtaja jätti tehtävänsä ja kaupankäynti yhtiön osakkeella keskeytettiin.

Straumur-Burdaras oli Islannin viimeinen pörssinoteerattu pankki. Kaupthing, Landsbanki ja Glitnir otettiin valtion haltuun jo viime syksynä. Thor ja hänen isänsä olivat suurimmat omistajat myös Landsbankissa.

Straumurin romahdus heijastuu myös Suomeen. Thor joutuu luopumaan eQ-pankista, jonka Straumur kaappasi 260 miljoonalla eurolla. Suomen eQ-pankista vakuutetaan, että toiminta jatkuu normaalisti. Pankille ryhdytään kuitenkin etsimään välittömästi ostajaa.

Straumur laajentui Islannin ulkopuolelle 2006 ostamalla puolet brittiläisestä investointipankista Stamford Partnersista. Seuraavana vuonna yhtiö osti eQ:n sekä puolet Prahassa toimivasta pankkiiriliikkeestä Wood & Co:sta.

Thor Björgólfsson iski muutama vuosi sitten näyttävästi kiinni Suomen talouteen. Hänen sijoitusyhtiönsä Novator kaappasi ensin teleoperaattori Saunalahden ja möi sen eteenpäin Elisalle. Novator kohosi sitä kautta Elisan suurimaksi omistajaksi.

Thor yritti pilkkoa ja rahastaa Elisan, mutta epäonnistui. Novatorin omistama osakepotti kulkeutui viime syksynä työeläkeyhtiö Varman kautta valtion salkkuun.

Novator on edelleen Amerin suurin omistaja noin 20 prosentin osuudella. Todennäköisesti nämäkin osakkeet tulevat ennen pitkää myyntiin, sillä velkarahalla pelannut Thor on pahassa rahapulassa.

Thor aloitti uransa islantilaisessa Viking-panimossa, jonka hänen isänsä osti 1993. Bisnekset laajenivat samana vuonna Venäjälle, josta he ostivat Baltic Bottling Plant-panimon. Hankkeeseen liittyviä omistusriitoja puitiin aikoinaan oikeudessa.

Thor perusti 1997 Venäjälle uuden yrityksen, joka sai nimekseen Bravo suositun limuviinan mukaan. Vuonna 2002 hollantilainen Heineken osti yhtiön 400 miljoonalla dollarilla, joita Thor ryhtyi sijoittamaan ympäri Eurooppaa. Yrityskauppojen yhteydessä huhuttiin rahanpesusta ja yhteyksistä Venäjän mafiaan, mutta näyttöä ei löytynyt.

Myös muiden islantilaisten bisnesviikinkien Jón Ásgeir Jóhannessonin, Hannes Smárasonin sekä Ágúst ja Lýdur Gudmundssonin yhtiöt ovat joko konkurssissa tai konkurssin partaalla. Odotettavissa on useita oikeudenkäyntejä sekä Islannissa että Britanniassa.

Islannin valtio joutui turvautumaan viime marraskuussa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apuun selviytyäkseen pankkien romahduksen aiheuttamasta kriisistä. Straumuria uhkaava konkurssi pahentaa tilannetta entisestään.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva