Audi-Kiesi -kuluttajaprotesti: tätä täytyy saada lisää!

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Esko Kiesin tapaus osoittaa, että suomalainen kuluttaja osaa aktivoitua ärhäkäksi. Valitettavasti niin tapahtuu aivan liian harvoin.

Tutkimusfirma Soprano julkaisi 2. syyskuuta selvityksen 2000 vastaajan suhtautumisesta Esko Kiesin levottomiin puheisiin. Yli kolmannes odotti, että työnantaja antaisi myyntijohtaja Kiesille kenkää. Internetin keskustelupalstoilla monet ovat ilmoittaneet boikotoivansa tästä lähtien Audia.

Toistaiseksi asiantuntijatkaan eivät uskalla arvioida, kuinka suuren vahingon naisvastaiset puheet aiheuttavat Audille ja sen maahantuojalle. VV-Auton toimitusjohtaja Pekka Lahti on jo pahoitellut alaisensa kommentteja ja irtisanoutunut niistä.

On ilahduttavaa, että kuluttajat ovat nostaneet päätään. Se lupaa hyvää. Kuluttaja-aktivismille olisi nimittäin muitakin perusteita. Ja vähintään yhtä hyviä.

Listaan muutaman protestinaiheen niille, jotka ovat löytäneet Kiesin tapauksen yhteydessä sisältään militantin kuluttajan.

Isot kauppaketjut ja suuret vähittäiskaupat kohtelevat usein kovakouraisesti pieniä tavarantoimittajiaan. Mikseivät kuluttajat osoita solidaarisuuttaan pienille ja heikoille boikotoimalla suuria ja väkivaltaisia?

Kauppa myy lihatiskiltään kyseenalaista tavaraa – missä viipyvät Kuluttajaliiton organisoimat massiiviset mielenosoitukset?

Hallitus tekee arvonlisäveropäätöksen, joka syrjii ravintolabisnestä. Miksi kuluttajat eivät rähjää nettipalstoilla ja pakota pääministeripuolue keskustaa muuttamaan kantaansa?

Koululaiset pakotetaan syömään muutaman kymmenen sentin hintaisia lounasannoksia. Miksi lasten vanhemmat ovat sellaisia lullukoita, että he sallivat sen tapahtua?

Kiesi lähti ja pyysi anteeksi

Ymmärrän sen, että monet loukkaantuivat Esko Kiesin kommenteista. Hän puhui naista halventavalla tavalla. Niinpä Sopranon selvityksen mukaan melkein puolet vastaajista odotti hänen anteeksipyyntöään ja lähes 40 prosenttia uskoi hänen eroavan.

Kummankin ryhmän odotukset toteutuivat. 3. syyskuuta hän lähetti mediaväelle seuraavan viestin:

”Olen tänään irtisanoutunut tehtävästäni VV-Auto Group Oy:ssä. Olen pahoillani mielipahasta ja vahingosta, jotka olen harkitsemattomilla, lähinnä huumoriksi tarkoittamillani lausunnoilla aiheuttanut. Yksityishenkilönä esittämäni näkemykset eivät millään tavoin edusta sen enempää Audin kuin VV-Autonkaan arvomaailmaa ja toimintatapoja.”

”Olen työskennellyt yhdessä satojen ammattilaisten kanssa vahvan Audi-brändin rakentamiseksi ja toivon vilpittömästi, ettei ajattelematon toimintani tee tyhjäksi tätä vuosien ponnistelua.”

”Toivon Audille, Audilla ajaville asiakkaille ja kaikille Audin parissa työskenteleville parhainta menestystä!”

Suomenkuvalehti.fi:n julkaisija Yhtyneet Kuvalehdet kustantaa myös Anna-lehteä, jonka mediaväelle suunnatussa erikoisnumerossa Esko Kiesin kommentit alun perin julkaistiin.