Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Ateenaa ei ohjata Brysselistä: Kreikan painajainen jatkuu velkajärjestelyyn asti

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 16.2.2012 14:09

piirretty raharuukkuPitkittyvässä Kreikka-eepoksessa on väliin farssinkin piirteitä, mutta vallitseva genre alkaa entistä enemmän olla tragedia. Ei siis ole yllättävää, että viime päivien uutisissa kreikkalaiset on nähty sorrettuina marttyyreina.

Median pitää olla pienten ja heikkojen puolella, joten siinäkin mielessä asenne on ymmärrettävä.

Pää olisi kuitenkin pidettävä kylmänä, vaikka sydän olisi kuinka lämmin. Kreikka on pahimmillaan aika holtiton yhteiskunta, mistä kertoo pari esimerkkiä.

Kreikkalaisten lääkemenot ovat henkeä kohti suuremmat kuin missään muussa Euroopan maassa. Lääkekulutuksen 2,4 prosentin osuus bruttokansantuotteesta (bkt) on lähellä maailmanennätystä. Syy ei ole se, että kreikkalaiset olisivat niin sairaita, vaan se, että järjestelmä suosii tuhlausta.

Eräässä lehdessä esiteltiin kreikkalainen eläkeläismies, joka oli lopettanut telakkatyön 51-vuotiaana. Säästöpäätösten takia hänen eläkkeensä on pudonnut 1 700 eurosta 1 400 euroon – verojen jälkeen.

Elintason lasku on tietysti ikävää, mutta kovin suurta draamaa tästä esimerkistä ei saa. Suomalainen miespuolinen eläkeläinen saa keskimäärin noin 1 600 euron eläkkeen – ennen veroja – ja jää vanhuuseläkkeelle kymmenen vuotta myöhemmin.

Taas kovat säästöt

On myönnettävä, että nyt kreikkalaisilta vaaditaan paljon. Viime säästöjen myötä minimipalkka putoaa viidenneksen 585 euroon. Julkiselta puolelta katoaa 15 000 työpaikkaa.

Kreikan parlamentin vastahakoisten päätösten taustalla oli troikan eli EKP:n, EU-komission ja IMF:n uhkavaatimus: parlamentin piti tehdä selvät, sitovat säästöpäätökset. Muuten Kreikalle ei tippuisi hätäapua, jolla se selviäisi maaliskuun lainanlyhennyksistä.

Tuntuu tutulta, vai mitä? Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kevään 2010 jälkeen. Ensin asetetaan kovat ehdot ja sitten annetaan rahaa. Muutaman kuukauden kuluttua huomataan, että ehdot eivät täyty eivätkä rahat riitä. Ja sama toistuu, kunnes Kreikan taantuma on taas entistä pahempi eikä tavoitteita saavutettu taaskaan.

Nimittäin Kreikan koko kansantalous elää koko ajan yli varojensa, ei vain valtio ja muu julkinen sektori. Maa velkaantuu, koska kulutus ja investoinnit ovat yhä liian suuret. Sen näkee vaihtotaseen vajeesta, joka on yhtä kuin ulkomaisen velan kasvu. Vaje oli viime vuonna 10 prosenttia bkt:sta. Se on tässä yhteydessä harvinaisen suuri luku.

Kreikka ei ole teollisuusmahti, vaan se joutuu tuomaan paljon tavaraa ulkomailta. On arvioitu, että Kreikan bkt:n pitäisi pudota peräti 25 prosenttia, jotta ulkomaisen velan kasvu loppuisi. Se taas merkitsisi, että palkkojen ja eläkkeiden pitäisi laskea noin kolmanneksen verran.

Kreikkalaiset ansaitsisivat kiistämättä marttyyrin kruunun, jos tällainen tilanne toteutuisi. Se ei kuitenkaan voi toteutua. Sen estävät kreikkalaiset. Jo tähänastinen touhu on osoittanut, että heitä ei voi ohjastaa Brysselistä eikä Berliinistä.

Kreikka on toistaiseksi suvereeni valtio, joka voi myös jättää velkansa maksamatta kokonaan tai osittain.

Olisi hyvä, että velkojen leikkaus tehtäisiin hallitusti, troikan, Saksan ja muiden eurokumppanien tuella. Kreikan valtionvelan hinta on markkinoilla 40 prosenttia nimellisarvosta. Suunnilleen näin suuri velkajärjestely on tarpeen sen lisäksi, että pankkien ja muiden yksityisten velkojien saatavien leikkaus toteutuu.

Sen sijaan ero eurosta, johon jotkut uskovat, ei ratkaisisi kreikkalaisten ongelmaa. Siirtyminen drakmaan ja väistämätön kymmenien prosenttien devalvaatio tuhoaisi maan rahoitusjärjestelmän. Se olisi myrkkyä, ei piristysruiske.

Kuvitus Janne Tervamäki.

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Mitä sitä turhaan kiertelemään: kunhan Kreikan velat on saatu sosialisoitua pankeilta mm suomalaisten veronmaksajien niskoille, aloitetaan velkasaneeraus eli tosiasiallinen konkurssi (jota sanaa ei valtioiden kohdalla käytetä). Velat jäävät siis maksamatta meille veronmaksajille eivätkä pankeille.
Myös ero €urosta tulee toteutumaan yksinkertaisesti siksi koska sisäinen devalvaatio ei yksinkertaisesti onnistu. Päätös ei ole poliittinen vaan yksinomaan pragmatismin sanelema välttämättömyys. Sen seurauksena kreikkalaisten elintaso kokee romahduksen, mutta sehän on väistämätöntä joka tapauksessa.

Kun kaksi roistoa huijaa toisiaan, niin Suomen olisi pitänyt pysyä pois. Kansainvälinen pankkiiri haluaa hillittömästi korkoja ja se saa niitä lietsomalla huhua ettei velalliseen luoteta, se kiero haluaa tehdä velkaorjaksi ja pysyväksi lypsikiksi. Laiskoja täynnä oleva vuosituhansien kauppasutkintaidot omaava toinen roisto aikomattakaan maksaa ottaa ylenmäärin velkaa ajatuksin ”ähäkutti” ja sen pomot pysyäkseen vallassa huijaavat ääniä ja kansa saamalla itkupotkuraivarit haluaa kivan jatkuvan.
Parasta lääkettä on jättää kitumaan omimaan, niin oppivat jos oppivat. Kärsikööt syylliset kunnolla emmekä me ulkopuoliset juttajyrkien lapsellisuuksista.

Väen väkisinkin Kreikan yhteydessä mieleen putkahtavia ”ansioita” ovat:
– massiivinen vekaantuninen,
– massiivinen korruptio,
– massiivinen lahjonta,
– massiivinen verojen kiertäminen,
– massiivinen tilastojen kaunistelu EU-jäsenyyttä haettaessa,
– massiivinen EU-tukien väärinkäyttö,
– massiivinen tyhjien lupausten jakeleminen,
– jne, jne…

Tätä listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Mitä ihmettä tällaiselle kansakunalle tulisi tehdä? Millä ilveellä se yleensä voi enää olla mukana eurossa? Tai yleensä EU:ssa! Niinpä, mikäänhän ei näytä olevan sen tärkeämpää kuin sijoittajien massiivisten varojen varjeleminen!

Jos raha ei olisi tärkeämpää kuin rehellisyys, Kreikka olisi potkittu ulos koko EU:sta jo pari vuotta sitten. Ehkä se ei ole vieläkään liian myöhäistä.

Tärkeintä on suojata kansainvälisiä pankkeja ja niiden omistajia. Konkursseissa tavallinen yrittäjä menettää, mutta suhtaudumme rahaan kuin jumalaan pelottavan kunnioittavasti ja teemme kaikkemme ettei rahanomistaja vain menettäisi mitään. Todellisuudessa rahakas on taitava ja jos menettää nyt, hän ottaa sen kohta takaisin moninkerroin. Heikko itsetunto lienee se motiivi. mutta vallanhaltijat makeilevat rahanruhtimaalle ja alamaiset myös. Pankkiiri hioo pitkiä luihuja sormiaan ja nauraa hekohekoa. Auktorisoitua huijinkia. Kun se yksi kreikkalainen oliko se tuomari vai joku johtaja paljasti tilastoväärennökset, hän sai syytteen valtiosalaisuuden paljastuksesta maanpetoksesta.

Timo Soini puki tämän tilanteen sanoiksi jo 1,5 vuotta sitten. Oppositiosta on helppo huudella (totuuksiakin).

Nurin vaan

Totta on vai se jonka oikea ihminen sanoo. Soinin sanomana se on inhopopulismia ja sivistyneen tulee irtisanoutua siitä. Sitä vastoin Jyrkin ja Jutaan totuus on totta. Ei saa levittää harhaoppia ja epäuskoa ministereitä kohtaan. Varsinkin demarit ovat erehtymättömiä, kokkarit yksilönpalvojina ei niinkään.

Vaikka ulkopuoliset maat maksaisivat kaikki Kreikan velat, ongelma ei poistuisi, koska kreikkalaiset eivät ole yhtenäinen, yksituumainen kansakunta, vaan jokainen kahmii itselleen kykyjensä mukaan.
Valtion kassaan ei tulee rahamäärää, jolla yhteiskuntaa voisi pitää pystyssä. Koko helleenien yhteiskuntajärjestelmä on läpimätä.
Molottakoon sikäläinen (seniili) presidentti herjojaan suomalaisille, jos se niinku tuntuu ongelmiin tuovan helpotusta.

Soini on ollut koko ajan oikeassa, ja leimattu varsinkin Kataisen suulla populistiksi ja ties miksi.

Jos Kreikka kaatuu on Kataisen kannattava se kovasti kuuluttamansa ”vastuu” eli erottava.

Ensin toki selvitetään paljonko hänen politiikkansa tuli meille veronmaksajille maksamaan.

Suomen vaihtotase on pakkasella ja rahoja tukitaan vain etelään. Sitten niiden pressa kehtaa kiukutella ruokkijoilleen.

Kreikan nettovarallisuus on xxx mutta mikä on kreikkalaisten nettovarallisuus? Kuinka paljon ”onassikset” omistaa sitä mikä olisi korkeamman pääomaverotuksen muodossa voinut siirtyä kreikkalaisten varallisuudesta Kreikan varallisuudeksi. Mielestäni koko farssi oltaisiin voitu välttää menneisyydessä estämällä ajoissa suurten rahavirtojen valuminen yksityisiin lompakoihin, jolloin hyvinvointiyhteiskuntaa ei olisi tarvinnut ylläpitää velkavaroilla. Korkean verotuksen maissa on korkea elintaso ja hyvät julkiset palvelut ja vähän rikollisuutta.

On ihan mahdotonta laittaa rahaton kansa maksamaan miljardivelkoja. 30 vuoden laina-aika on niin pitkä että sitä maksaisivat päiväkotilapsetkin -jos suostuisivat.

Kreikkalainen kansanedustaja sanoi tv uutisissa. Ei Kreikalla ole mitään ongelmaa, ongelma on vain EU.lla ja Saksalla. Jos Saksa haluaa komennella Kreikka maksakoon kaikki velkamme.
Eikö tämä ole myös Keikan toiminnan kanssa johdonmukaista? Mikä johtopäätös tulisi vetää?

Muuten suht samoilla linjoilla kirjoittajan kanssa, mutta kreikkalaisten syyllistämisessä ärsyttää tuo yksityiskohta jossa eräässä lehdessä esiintyvää erästä kreikkalaiseläkeläistä verrataan keskivertoon suomalaiseläkeläiseen. Keskimääräiseen kreikkalaiseläkeläiseen vertailemalla ei varmaan saisi samaa vaikutusta. Tai entä suomalaiseen paperimieseläkeläiseen vertaamalla? Ainakin mitä noita Eurostatin tilastoja katsoo, niin aika paljon pienemmät tienestit kreikkalaisilla keskimäärin on kuin suomalaisilla.

Kreikka on tragedia velkasaneerauksen jälkeenkin ja pohjaton rahareikä euromaille. Suurinta maksajaa Saksaa tietysti ärsyttää, koska kreikkalaiset purevat kuin rakkikoirat kättä joka ruokkii sitä.

Suomessa Katainen oli Kreikan innokkain tukija, koska meni paniikkiin peloitteluista. Nyt hän esittää korulauseita ”hyvinvointi” valtion säilyttämisestä, vaikka suuret rahat viedään meiltä Kreikan ja muiden euroalueen kriisimaiden pelastamiseen. Mutta siitä hän vaikenee visusti kuin muuri.

Tätä samaa kuristus politiikkaa yritettiin 2000-luvun alussa Argentiinassa, mutta ei tehonnu. Het, kun Argentiinassa otettiin Peso uudestaan käyttöön ja luovuttiin dollarista maa alkoi pääsemään jaloillen. Ei silti, Argentiinassakaan ole köyhien olot kauhean kehuttavat.

Näitä luetaan juuri nyt