Angela Merkel pelaa uhkapeliä veroilla

Profiilikuva
Blogit Nurkanvaltaaja
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Liittokansleri Angela Merkelin hallitus yrittää elvyttää mittavilla verohelpotuksilla, mutta niiden rahoitus on hämärän peitossa.

Saksan uuden porvarihallituksen 128-sivuinen ohjelma syntyi lopulta etuajassa. Kovimmat kiistat käytiin verohelpotuksista, joita hallituspuolueet lupasivat vaalikampanjassaan.

Viikonvaihteessa syntyneen kompromissiratkaisun mukaan veroja leikataan ensi vuonna 14 miljardilla eurolla ja sen jälkeen vuosittain 24 miljardilla eurolla hallituskauden loppuun.

Merkelin mukaan hallituksen tärkein tehtävä on kääntää Saksan talous nousuun. Tilanne on erittäin vaikea, sillä Saksa kärsii pahimmasta taantumasta toisen maailmansodan jälkeen.

Saksa on Euroopan suurin talous ja maailman suurin vientimaa. Bruttokansantuotteen arvioidaan supistuvan tänä vuonna viisi prosenttia ja viennin vielä enemmän. Työttömyyden pelätään ponnahtavan uudestaan kasvuun, kun nykyisten elvytyspakettien voima alkaa hiipua.

Hallituksen mukaan verohelpotukset kohdistetaan matala- ja keskituloisille sekä lapsiperheille. Niiden tarkoituksena on lisätä kulutusta ja elvyttää taloutta sitä kautta. Lisäksi hallitus lupaa uudistaa yritys- ja perintöverotusta.

Taloustutkijat ovat kuitenkin varoittaneet, että veroelvytykseen liittyy nykyisessä taloustilanteessa vakavia riskejä. Näillä näkymin Saksa joutuu kaksinkertaistamaan velanottonsa ensi vuonna 86,1 miljardiin euroon ilman verokevennyksiäkin.

Kölnissä toimivan IW-instituutin veroekspertti Ralph Brügelmann luonnehtii hallituksen verolinjaa rohkeaksi, mutta ei positiivisessa mielessä.

Hänen mukaansa hallitus jakaa kuluttajille lahjoja, jotka eivät johda välttämättä toivottuun tulokseen. Kysymyksessä ei ole kunnollinen verouudistus, koska hallitus ei kajoa verotuksen rakenteisiin.

Saksassa pidetään selvänä, että hallitus joutuu leikkaamaan lähivuosina sosiaaliturvaa ja nostamaan esimerkiksi terveydenhoidon maksuja kasvavan budjettivajeen kattamiseksi.

Pelkästään työvoimaministeriön ensi vuoden budjetti on 17 miljardia euroa miinuksella. Kriitikoita rauhoittaa tieto siitä, että Merkel nosti valtiovarainministeriksi kokeneen Wolfgang Schäublen, joka kannattaa tiukkaa budjettikuria. Schaüble lupasi, että budjetti saadaan tasapainoon hallituskauden aikana.