Älkää pelätkö heikkoa euroa

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Euron ulkoinen arvo on laskusunnassa, mutta sen takia ei kannata menettää yöuniaan.

Euro kävi ennätyksessään kesällä 2008, jolloin siitä maksettiin ylimmillään noin 1,60 dollaria. Maanantaina eurolla sai 1,36 dollaria.

Euro alkoi heiketä heti finanssikriisin puhjettua ja viime aikoina sitä ovat rasittaneet erityisesti Kreikan taloushuolet.

Euron arvo on heikentynyt suhteessa kaikkiin Suomen kannalta merkittäviin valuuttoihin, dollariin, Japanin jeniin, Kiinan juaniin, Venäjän ruplaan ja Ruotsin kruunuun.

Euro horjuu, koska Kreikan valtio velkaantuu ennenäkemätöntä vauhtia. Sijoittajat pelkäävät, että kriisi levittäytyy Espanjan ja Portugalin kautta myös muihin euromaihin.

Mutta ei euron heikentymisestä kannata huolestua, vaikka Amerikan-matkailu tuleekin kalliimmaksi.

Euro on edelleen selvästi vahvempi kuin 2000-luvun alussa, jolloin sen arvo putosi hetkeksi dollarin alapuolelle. Euron romahduksen pelättiin silloin horjuttavan Euroopan keskuspankin ja koko eurojärjestelmän uskottavuutta, ja keskuspankit ryhtyivät pönkittämään sitä tukiostoillaan.

Sitä paitsi euro joutaakin heikentyä nykyiseltä tasoltaan, sillä Suomen vaikeuksissa oleva vientiteollisuus hyötyy siitä. Vahva euro on rasittanut kilpailukykyä. Teollisuus ei ole saanut tilauksia ja se on näkynyt irtisanomisina.

Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh muistutti viime viikolla Ylen uutisissa, että heikkenevä euro olisi hyödyksi koko Euroopalle.

Dollarin vahvistuminen suhteessa euroon vaikuttaa eniten niihin yrityksiin, joilla on tuotantoa euroalueella ja jotka vievät tuotteitaan sen ulkopuolelle. Suomalaisyrityksistä tällaisia ovat esimerkiksi metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso sekä Neste Oil, Metso ja Outokumpu.

Tosiasiassa tilanne ei ole aivan näin yksioikoinen, sillä yritykset osaavat nykyisin suojautua valuuttakurssien muutoksia vastaan.

Monet yritykset ovat myös siirtäneet valmistustaan Kiinaan ja muualle EU:n ulkopuolelle, jolloin valuuttakurssilla ei ole niin väliä.