Torakkaakin turhemmat

Kolumni: Amerikkalaisille julkinen hallinto on riistokoneisto, jota vastaan kansalaisen on taisteltava, kirjoittaa Anu Partanen.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Anu Partanen
Suomen Kuvalehti

Muutama vuosi sitten amerikkalainen tutkimuslaitos julkaisi kyselyn, jonka mukaan amerikkalaiset arvostavat torakoita, juurihoitoa, täitä, paksusuolen tähystystä ja liikenneruuhkaa enemmän kuin maan eduskuntaa, kongressia.

Kysely oli humoristinen, mutta kuvaa hyvin amerikkalaisten suhtautumista valtioon, hallitukseen, poliitikoihin, virkamiehiin, veroihin ja kaikenlaisiin lakeihin ja säännöksiin – kaikkeen, mitä amerikkalainen kutsuu usein halveksuen termillä ”government”.

 

Suomalaiset ajattelevat yleensä kansanedustajien ja virkamiesten olevan kansalaisten palveluksessa. Amerikkalaiset ajattelevat yleisesti julkisen vallan olevan kansalaisten riistokoneisto. Koneistoon kuuluvat ihmiset ja instituutiot ovat monien mielestä lähtökohtaisesti ahneita, ammattitaidottomia, petollisia, korruptoituneita, mielivaltaisia, byrokraattisia ja jopa vaarallisia. ”Government” pyrkii ryöstämään kansalaisten rahat ja vapauden, ei auttamaan heitä.