Virossa vaalit maaliskuussa - hallituspohja jo selvillä?

Profiilikuva
parlamentti
Teksti
Sami Lotila
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Viron parlamenttivaalit järjestetään maaliskuussa, mutta vaalien jälkeinen hallituspohja on käytännössä jo selvä – muillekin kuin ennustajaeukoille.

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves nimittäin ilmoitti haastattelussa viime vuoden lopulla, ettei Edgar Savisaaren johtamalla Keskustapuolueella ole asiaa hallitukseen. Hallituksen ovet eivät siis avaudu nyt oppositiossa olevalle Keskustalle, vaikka se sattuisi vaalit voittamaankin.

Ilveksen lausuntoa voinee pitää demokratian pelisääntöjä rikkovana jopa “Virossa demokratia on nuori ja kehittyy” -kontekstissa.

Perusteluksi porttikieltopäätöksellen Ilves toi “itärahaskandaalin”. Itärahaskandaalissa Viron suojelupoliisi ja keskeiset tiedotusvälineet väittävät, että suojelupoliisilla on hallussaan nauhoite, tai nauhoitteita, joissa Savisaar pyytää Venäjän rautateiden johtajalta rahaa puolueensa vaalikampanjaan. Savisaaren vaatimuksista huolimatta suojelupoliisi ei ole suostunut julkistamaan nauhaa, tai nauhoitteita, kokonaisuudessaan.

Savisaar on vedetty löysään hirteen, jätetty vaille mahdollisuutta puolustautua. Hän ei ole saanut rikossyytettä, eikä tule saamaankaan, sillä mitään rikosta ei ole edes väitetty tapahtuneen. Rikostutkintaa ei ole käynnistetty.

Voisi epäillä sitäkin, että Viron suojelupoliisi on laajentanut tehtäväkenttäänsä ja ottanut poliittisen poliisin roolin. Virossa suojelupoliisin velvollisuudet ovat selkiintymättömämmät kuin Suomessa konsanaan, ja Viron suojelupoliisi onkin noussut Virossa huomattavaksi auktoriteetiksi esimerkiksi toisen maailmansodan tapahtumia kuten kyydityksiä koskevassa tutkimustyössä. Tutkimusten lopputulokset ovat olleet aina poliittisesti korrekteja.

Pisteet, ja todennäköisesti vaalivoitonkin, Savisaaren syntipukiksi leipomisesta kerää pääministeri Andrus Ansipin johtama äärikapitalistinen Reformipuolue – siitä huolimatta, että työttömyys huitelee 15-20 prosentissa, palkkoja ja sosiaalitukia on leikattu samalla kun inflaatio on pysynyt korkeana, ja valtaosa kansasta ei usko hallituksen hoitaneen talouskriisiä taitavasti.

Tarkoitusperiltään hämäriksi jääneiden yhteiskunnallisten uudistusten, ankaran talouslaman ja poliittisen sekoilun stressaamat virolaiset etsivät vaalien lähestyessä turvallisuutta ja yllätyksettömyyttä, sekä euron käyttöönoton tapaisia kansallisia menestystarinoita. Niitä lupaa, kaikesta huolimatta, Reformipuolue. Viron tiedotusvälineet ovat unohtaneet, että neljä vuotta sitten Reformipuolue lupasi viedä Viron Euroopan viiden rikkaimman maan joukkoon. Luisu veikin viiden köyhimmän kastiin.

Tällä kertaa Reformipuolueen vaalislogan on “Voit olla varma siitä, että Viron talous on varmoissa käsissä.” Keskusta puolestaan lupaa lisää työpaikkoja ja progressiivista tuloverotusta.

Lainmuutos maksaa 30 000 euroa?


Itärahaskandaali on vain yksi esimerkki, Viron ohuet päivälehdet moukaroivat Savisaarta ja hänen puoluettaan niin olan takaa, että hitusenkaan suhteellisuudentajua omaavaa alkaa jo naurattaa. Savisaarta ulkomaisen rahan anelemisesta syyttävillä on päässyt unohtumaan, että Viron puolueita on tuettu ennenkin, ja todistettavasti, niin amerikkalaisten kuin suomalaistenkin toimesta. Synti on nyt se, että Savisaar kysyi rahaa väitetysti idästä päin, “vihollismaa” Venäjältä.

Sitä paitsi Viron poliittiset puolueet ovat halunneet pitää puoluerahoituksen pelisäännöt varta vasten sekavina. Suomalaisittain shokeeraavaa oli lukea Viron entisen oikeuskanslerin Allar Jõksin parin viikon takaista lausuntoa, jonka mukaan Virossa voi ostaa lainmuutoksen reilulla 30 000 eurolla. Eikä siitä ole kuin reilut 15 vuotta, kun Mart Laarin Isänmaa-puolue keräsi valtionyrityksiltä avoimesti kymmenyksiä puoluekassaansa.

Viron äärikapitalistiset voimat – joihin presidenttikin lukeutuu – haluavat tehdä lopullisesti selvää Savisaaresta, Viron ainoasta poliittista voimaa omaavasta sosialistista.

Ammattiyhdistysliike Virossa jo onnistuttiin kuohimaan munattomaksi, se kun ei juuri pannut hanttiin.

Savisaaren Keskustapuolue on parlamentissa, Riigikogussa, oppositiossa, mutta kunnallistasolla vallassa monessa tärkeässä kaupungissa, myös Tallinnassa. Puoluejohtajan tehtävän ohella Savisaar häärii Tallinnan pormestarina – ristiriitaisin tuloksin. Ilman Savisaaren karismaa, ja valtiomiestaitoja, Kepu näivettyisi todennäköisesti nopeasti samanlaiseen mutasarjaan kuin Viron Kansanliitto ja Vihreät.

Samalla kun rahaskandaali vähentää Savisaaren suosiota Viron vironkielisen väestön keskuudessa, tuntuu se lisäävän sitä venäjänkielisten keskuudessa. Kepu olisi Viron parlamentin ylivoimaisesti suurin puolue, jos kaikilla Virossa asuvilla venäjänkielisillä olisi Viron kansalaisuus ja äänestysoikeus. Viron 400 000 venäjänkielisestä vain puolilla on Viron passi.

Reformipuolueella on 101-paikkaisessa Riigikogussa nyt 31 paikkaa ja Keskustalla 28.

Viron kansalaisuuden hankkiminen on houkuttanut venäjänkielisiä entistäkin vähemmän kevään 2007 Pronssisoturi-mellakoiden jälkeen. Virossa on 100 000 sellaistakin venäjänkielistä, joilla ei ole minkään maan kansalaisuutta

Viron parlamenttivaalit järjestetään maaliskuun 6. päivä. Päähallituspuolueen lisäksi tiedossa on jo suurin osa yksittäisistä läpimenevistä ehdokkaistakin, sillä vaalit käydään pitkillä listoilla. Puoluekonttorin sana ratkaisee valitut.

Puolueista jotkut eivät luota edes itseensä, Vihreät on haalinut ehdokaslistansa kärkinimet jäsenkaartinsa ulkopuolelta.