Villi ja vapaa Amerikka: Myrkkyä ruoassa ja lyijyä vedessä – Kun sääntelyä ei ole, arki on täynnä vaaroja

KOLUMNI: Sääntö-Suomesta ei kannata turhaan valittaa: järkevät lait säästävät aikaa ja huolta, kirjoittaa Anu Partanen.

Profiilikuva
Amerikka
Teksti
Anu Partanen

Aina välillä Yhdysvalloissa tulee mietittyä, elänkö sittenkin kenties kehitysmaassa. Viime aikoina kysymys on herännyt esimerkiksi seuraavista uutisista.

Amerikkalaislasten lempieineksistä, makaroni- ja juustopakkauksista, on löytynyt lasten kehitykselle haitallisia kemikaaleja. Vauvojen ruokasoseissa on lyijyä. Useiden kaupunkien rapistuneet vesiputket ovat vuotaneet juomaveteen niin ikään vaarallisia määriä lyijyä.

Kauppojen parmesan-raasteet sisältävät pääosin selluloosaa, maapähkinävoit levittävät salmonellaa ja tuoreita ruoka-aineksia mainostavan, suositun pikaruokaketjun burritot ovat tarjoilleet vatsatauteja pitkin maata.

Autovalmistajat ovat salanneet autojensa hengenvaaralliset viat amerikkalaisilta ostajilta, vaikka ovat vetäneet samat automallit takaisin muiden maiden markkinoilta.

Maatalous syytää karjalle surutta antibiootteja ja kasvuhormoneja ja suihkuttaa kasvikset niin myrkyllisillä torjunta-aineilla, että satoa korjaavien paperittomien maahanmuuttajien lasten elimistö myrkyttyy samalla. Euroopassa vastaava antibioottien, hormonien ja torjunta-aineiden käyttö on kiellettyä tai selvästi rajoitettua.