Ville Niinistö: Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden tilannekuva Venäjästä on pääosin oikea

PUHEENVUORO: Viisas ulkopolitiikka pohjautuu realistiseen tilannekuvaan ja ongelmien avoimeen analysointiin, kirjoittaa vihreiden puheenjohtaja.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Ville Niinistö

Ulkopoliittisen instituutin raportti Venäjän tilasta on avannut Suomessa oven tunkkaiseen menneeseen. Jotkut ovat pitäneet raporttia pelotteluna tai haitallisena Suomen Venäjän-suhteille. Tällainen kielenkäyttö on tuttua maamme lähihistoriasta – ja sinne se pitää jättääkin.

Viisas ulkopolitiikka pohjautuu realistiseen tilannekuvaan ja ongelmien avoimeen analysointiin. Vain silloin voimme tehdä päätöksiä, jotka nojaavat omiin arvoihimme ja avoimeen demokraattiseen keskusteluun. Tähän keskusteluun tarvitsemme niin tutkijoita, mediaa, päättäjiä kuin tavallisia suomalaisiakin.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden tilannekuva Venäjästä on pääosin oikea. Maan sisäinen kehitys etenee epädemokraattiseen suuntaan. Venäjä pyrkii hajottamaan EU-maiden yhtenäisyyttä ja käyttää luonnonvarojaan ulkopolitiikkansa strategisena välineenä.

 

On totta, että EU ja länsi tekivät 2000-luvun alussa useita virheitä Venäjää väheksyessään. Venäjälle ja sen identiteetille ulkopolitiikan keskeinen tavoite on aina ollut kollektiivinen suuruus. Kun sitä ei saavutettu Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen talouden ja diplomatian keinoin, Venäjä palasi entistä vahvemmin sotilaallisen voimankäytön pelotteeseen. Venäjä haluaa ennen kaikkea, että se otetaan vakavasti. Kunnioittavaa diplomatiaa kannattaa siis yhä käyttää.