Vesa Heikkinen: Peräänkuulutan Helsingin Sanomilta läpinäkyvyyttä

Vappu Kaarenojan mediakolumni (SK 24/2021) sisälsi väärää tietoa ja epäasiallista vihjailua, kirjoittaa Vesa Heikkinen.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

En puhunut sisällön tilaamisesta

Vappu Kaarenojan mediakolumni (SK 24/2021) sisälsi väärää tietoa ja epäasiallista vihjailua.

Juttu liittyy tviittiini 11.6.2021: ”Aika erikoinen Kaja Kallaksen kirjoitus Hesarissa. Oliko Hesarin tilaama? Jatkaa lehden Marinin-mollauslinjalla ja talous ensin -koronalinjalla. Kiire olisi saada rajat auki ihmisille ja koronalle. Tekstihän on rajua pottuilua Marinille. Ajoitus vaalien aattoonkin kiinnostava.”

Kysymykseni on aito. Pyrin selvittämään jutun toimitusprosessia. Kokemukseni on, että lehdet tilaavat kirjoituksia ulkoa. En puhunut sisällön tilaamisesta enkä sitä uskonut.

Typeryyttäni oli kytkeä tviittiin huomio HS:n yleisestä suhtautumisesta Sanna Mariniin ja koronatoimiin. Olen systemaattisesti käynyt läpi lehden pääkirjoituksia ja kirjoittanut niistä analyysin Tekstianalyysi-kirjaani. HS:n suhtautuminen Marinin hallituksen on usein kielteinen.

Se, että siellä julkaistiin tällainen harvinaislaatuinen, Marinin outoon valoon saava ”avoin kirje” ei siis täysin yllättänyt. Sanon tekstiä tviitissäni aika erikoiseksi, syystäkin.

Miksi Kaarenoja ei julkaissut koko tviittiäni, vaan pilkkoi sen omaa tulkintaansa tukevaan muotoon? Jos hän lisäksi olisi tutustunut tviittini alla käytyyn keskusteluun, olisi selvinnyt, että peräänkuulutan Hesarin prosessien avaamista ja journalististen ratkaisujen läpinäkyvyyttä.

Kaarenoja leimaa tviittini ”vaalienalusajan huuruisimmaksi epäilyksi” ja yhdistää minut trumpilaisiin salaliittoteoreetikkoihin. Ilmeisesti viestiään tehostaakseen hän sotkee Ylen Politiikkaradionkin tähän mukaan, vaikka Ylellä ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Tviittini ovat yksityishenkilön tekstejä.

Vesa Heikkinen Tekstintutkija