Verot verolle

Onnen maasta poistumisvero voisi olla onnellisuusvero.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Mitä kauemmas aika rientää, sitä enemmän hallitusta moititaan toteuttamattomista tekosista. Sanna Marinin hallitus on istunut jo lähes satatuhatta minuuttia, mutta yhä edelleen Suomessa on työttömiä, valtiolla on velkaa ja ilmastonmuutos etenee. Ei tällainen meno voi pitkälle jatkua, ellei jotain tehdä.

Onneksi on olemassa tekemättömiä tekoja, jotka voidaan tehdä tekojen tekemiseksi. Tarkoitan nyt ennen kaikkea verottamista. Reippaasti ja rohkeasti hallituksessa on jo otettu puheeksi muun muassa hukkalämpövero, jätevero, kiinteistövero, lentovero, luonnonvaravero, maastapoistumisvero, perintövero, polttoainevero, päästövero, sähkövero, tienkäyttövero, torjunta-ainevero, tulovero, turvevero, varallisuusvero, väylävero ja ympäristövero, eräiden muiden verojen ohella.

Nämä reippaat ja rohkeat keskustelut ovat reippaita ja rohkeita, mutta ne ovat vielä osittain keskeneräisiä. Esimerkiksi viime päivinä esillä ollut maastapoistumisvero on tarkoitettu hillitsemään rikkaiden muuttamista ulkomaille Suomen perintöverotusta pakoon. Mikäs siinä, mutta jos kerran maasta poistumiselle määrätään vero, kannattaako sitä rajoittaa vain yhteen ryhmään, rikkaisiin perittäviin?

Suomi on moneen kertaan todettu maailman parhaaksi maaksi, joten jokaista täältä poistujaa on syytä verottaa siitä hyvästä, että ovat saaneet nauttia onnestamme. Siis rajan yli ulospäin ei pitäisi päästää ketään ilman 50 euron veromerkkiä passissa tai matkalipussa. Jos maastapoistumisvero kuulostaa oudolta, se voidaan nimetä mukavammin onnellisuusveroksi.