Kimmo Kiljunen: Olen Kirgisiassa persona non grata - tässä syy

Profiilikuva
Kimmo Kiljunen
Teksti
Kimmo Kiljunen

”Ei-toivottu henkilö”, persona non grata, on päätös, jolla valtio diplomaattisessa kanssakäymisessä torjuu vierasmaalaiseen. Tämä on syyllistynyt valtion vastaiseen tekoon, ja maahantulo estetään.

Toukokuun 29. päivänä Kirgisian parlamentti teki kohdallani rajun päätöksen. Olen Kirgisiassa persona non grata. Maailmalla lehdistössä, kansainvälisissä järjestöissä, monissa hallituksissa ja ihmisoikeusjärjestöissä hämmästeltiin, mutta päätös mikä päätös.

Mistä moinen kunnia suomalaiselle poliitikolle?

Sain viime kesänä Kirgisian presidentiltä Rosa Otumbajevalta pyynnön johtaa kansainvälistä tutkimuskomissiota, jonka tuli selvittää Etelä-Kirgisiassa tasan vuosi sitten tapahtunut järkyttävä verilöyly, kartoittaa syylliset ja tehdä suosituksia jatkon varalle. Kirgisian hallitus kutsui komission maahan YK:n pääsihteerille osoitetulla toimeksiannolla.

Yli puoli vuotta tutkimuskomissio teki työtä käskettyä. Käytössämme oli huippuluokan tutkijoita maailmalta. Keskeiset rahoittajat olivat pohjoismaiden lisäksi EU, Yhdysvallat, Saksa, Ranska ja Sveitsi. Myös Venäjä ja Kirgisian naapurimaat antoivat hankkeelle tukensa.

Raporttimme julkistettiin toukokuun alussa. Jouduimme toteamaan, että lähes 500 kuolonuhria vaatinut tragedia oli rikos ihmisyyttä vastaan. Vaikka 74 prosenttia uhreista kuului uzbekkivähemmistöön, oikeudenkäynneissä 80 prosenttia syytetyistä on uzbekkeja. Kidutusta käytetään yhä kuulustelumenetelmänä.

Teimme myös suosituksia etnisten ryhmien väliselle sovittelulle. Tavoitteemme oli tulevassa.

Lopputulostamme kiiteltiin kansainvälisesti. YK ja EU ilmaisivat heti tukensa suosituksillemme. Samoin Venäjä ja Yhdysvallat ovat virallisesti todenneet raporttimme olevan tasapainoinen ja sovitteluun tähtäävä.

Kirgisian hallituskin oli kritiikistään huolimatta valmis panemaan täytäntöön suosituksiamme ja perustamaan erityiskomitean tätä työtä seuraamaan.
Sitten tuli Kirgisian parlamentin erikoinen päätös.

Taidan olla ensimmäinen persona non grata parlamentin päätöksellä, yleensä vastaavan tekee hallitus.

Parlamentin päätös on laillisesta sitovuudestaan huolimatta poliittinen. Sillä haluttiin näpäyttää maan presidenttiä ja hallitusta, jotka sallivat meidän tulla maahan tutkimaan. Samalla haluttiin ottaa etäisyyttä suosituksiimme, valitettavasti.

Maahantulokieltoani kovempi on parlamentin päätös ”käynnistää oikeudellinen prosessi niitä henkilöitä vastaan, jotka ovat auttaneet tutkimustamme”. Minä olen kaukana Suomessa, mutta Kirgisiassa on sekä todistajia että henkilökuntaa, joiden avun varassa teimme työtämme. Eräät heistä ovat jo paenneet maasta.

Tämä on poliittisesti sietämätön ja moraalisesti kestämätön tilanne. Jatkossa ihmisoikeusrikosten kansainvälinen tutkinta tulee mahdottomaksi, jos palkkioksi tutkinnan tekijät julistetaan ei-toivotuiksi henkilöiksi tai heitä ruvetaan vainoamaan.

Kimmo Kiljunen
kirjoittaja on valtiotieteen tohtori