Luisuuko Venäjä Kiinan siirtomaaksi?

Todennäköisesti Putinin hallinto pysyy itsepäisenä Ukrainan kysymyksessä, vaikka se tarkoittaa luisumista Pekingin talutusnuoraan, kirjoittaa Kai Mykkänen.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Kai Mykkänen

Venäjän vientitulot kasvavat, eikä venäläisten elintaso tänä vuonna romahda. Näennäisen vakauden jälkeen vaikeudet kuitenkin paisuvat, kun vienti pitäisi kääntää Aasiaan ja tehtaita pyörittää ilman länsitekniikkaa.

Bloombergin ennusteen mukaan Venäjän tulot energiaviennistä kasvavat vielä tänä vuonna kolmanneksen viimevuotisesta. EU-maatkin ovat sodan alkamisen jälkeen maksaneet Venäjälle jo 57 miljardia euroa energiasta. Rahoitamme selvästi enemmän Venäjää kuin Ukrainaa. Venäjän vaihtotaseen ylijäämä on nousemassa ennätykseen.

Venäläisten elintasokaan ei näytä tänä vuonna romahtavan. Työttömyys vähenee. Hintojen nousu syö ostovoimaa selvästi vähemmän kuin 1990-luvun romahduksessa, johon yli nelikymppiset venäläiset elämää vertaavat. Valtio nostaa eläkkeitä ja virkapalkkoja, eikä venäläisten enemmistöllä ole ollut tuontitavaroihin varaa ennenkään.