Väysynyt toimittajakunta on epäonnistunut: Sote ja tiedustelulaki vaatisivat enemmän aikaa ja huomiota

KOLUMNI: Isoista uudistuksista pitäisi keskustella hitaasti, paneutuen ja ajoittain kansalaisia valistaen, kirjoittaa Hanna Nikkanen.

Profiilikuva
hallituskriisi
Teksti
Hanna Nikkanen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Seurasimme juuri hämmästyttävää hallituskriisiteatteria, jolla haluttiin mitä ilmeisimmin pelastaa sote-uudistus. Vaikka hallitus seisoo taas pystyssä, sote voi silti vielä kaatua.

Toimittajakuntaa väsyttää.

Toimituksia on supistettu pian kymmenen kriisivuoden ajan. Yt-piiskatuissa toimituksissa moni tekee ihailtavaa työtä, mutta resurssit eivät riitä läheskään kaikkeen.

Taistelu-uupumus näkyy sote-uudistuksen käsittelyssä. Olisi pitänyt olla enemmän resurssisyöppöä tutkivaa journalismia, enemmän jokapäiväistä uutisointia – enemmän toimittajia, joilla on aikaa hankalille aiheille. Sellainen vastuu ei voi levätä muutaman työmyyrän harteilla, vaan sitä kantamaan tarvittaisiin kokonainen hyvinvoiva mediakenttä.

Urheista yrityksistä huolimatta tiedotusvälineet ovat epäonnistuneet. Uudistus on yleisölle käsittämätön, ja silloin se on sitä myös poliitikoille.

 

Tämän lehden taannoisessa jutussa luvattiin, että Tapani Tölli ja Li Andersson olisivat yhteishaastattelussaan ”kahta mieltä” tiedustelulaista. Mutta eivät he olleet: molemmat puhuivat varovaisesti ja yksityiskohditta, erimielisyyttä välttäen. Puolueella ei vielä ole lopullista kantaa, Andersson sanoi.

Tiedustelulakikin on järkyttävän suuri asia. Lakia tehdään tilanteeseen, jossa teknologian kehitys on nopeasti muuttanut valvonnan luonnetta. 1900-luvun ajatukset perusoikeuksista ja 2000-luvun koneet eivät sovi toistensa jengoihin.

Voisi ajatella, että uuden lain luominen on hyvä asia jo siksi, että saamme siinä luotua pelisääntöjä. Valvojien valvonta, oikeus yksityisyyteen sekä turvallisuuden ja vapauden välinen tasapaino ovat länsimaisen demokratian peruskiviä, eikä niihin liittyviä käytäntöjä ole hyvä jättää päivittämättä.

Mutta silloin laista pitäisi keskustella. 1900-luvun tyyliin. Hitaasti, paneutuen ja ajoittain kansalaisia valistaen.

Ei yt-kierteessä kituuttava media ehdi sitä tehdä.

 

Tiedustelulaki ja sote-uudistus ovat kaikkein kovimpia aiheita. Jos mediahuomio jää pinnalliseksi, kukaan ei patista poliitikkoja ottamaan kantaa ja erottumaan toisistaan. Linjat jäävät vetämättä, epäkohdat huomaamatta eikä kunnon oppositiota synny.

Silloin erilaiset huterasti valmistellut uudistukset painelevat eteenpäin kuin virtahevot, ympärilleen vilkuilematta ja oman kunnioitusta herättävän momentuminsa voimalla.

Törmäävät sitten perustuslakiin, ja kaikki yllättyvät. 

 

Kirjoittaja Hanna Nikkanen on journalistiikan vierailijaprofessori Tampereen yliopistossa.