Ajan riento

Vanhusten rääkkääminen hoitolaitoksissa on hyvä vaaliteema, joka ehtii vanhentua ennen vaaleja.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Eduskuntavaalit lähestyvät nopeasti, mutta silti liian hitaasti. Niin rajua on ajan riento, että kaikki mahdolliset vaaliaiheet ehtivät vanhentua ennen äänestystä.

Esimerkiksi sote on jo rupsahtanut vaaliteema, koska sen kanssa on jahkattu vuosikausia. On äärimmäisen vaikea kuvitella äänestäjää, joka huhtikuussa paukauttaa kämmenellään itseään persauksiin ja vauhkoaa, että nyt perkele meikäläinen näyttää herroille ja lähtee äänestämään sotesta.

Samanlainen tapaus on ilmastonmuutos. Se on ehtinyt muutaman kerran väljähtyä, ja vaikka viime syksyn uusi raportti säikytti ihmiskuntaa uudelleen, aihe tuskin sytyttää suomalaisia äänestäjiä enää keväällä. Ja vaikka sytyttäisikin, kuka siitä hyötyisi, kun kaikki puolueet ovat samaa mieltä.

Nato, EU, brexit ja maahanmuutto alkavat nekin olla menneen talven lumia. Suomen Nato-kanta hakattiin paasikiveen jo Kekkosen aikoina, EU ja brexit hoidetaan Brysselissä ja Lontoossa eikä Suomen eduskunnassa. Maahanmuutosta ei Oulun tapahtumien jälkeen yksikään puolue pysty esittämään niin poikkeavia näkemyksiä, että erottuisi muista.