Vaihtoehtoja 1,4 miljardin ”veroalelle”

Työllisyysrahasto ehdottaa 1,4 miljardin alennusta veroluonteisiin työttömyysvakuutusmaksuihin, vaikka valtio ottaa 10 miljardia uutta velkaa.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Roope Uusitalo
Kirjoittaja on julkistalouden professori Helsingin yliopistossa.

Suomalaisen julkisen sektorin rahat ovat kovin kapeissa siiloissa. Samaan aikaan kun valtio ottaa 10 miljardia uutta velkaa nykyisen noin 150 miljardin velan päälle, Työllisyysrahastolla on päinvastainen ongelma. Rahaston suhdannepuskurissa on rahaa enemmän kuin laki sallii.

Työllisyysrahasto, eli entinen Työttömyysvakuutusrahasto, kerää pakollisia työttömyysvakuutusmaksuja palkansaajilta ja työnantajilta. Nämä rahat rahasto siirtää edelleen työttömyyskassoille osuutenaan kassojen maksamista työttömyysetuuksista.

Jotta työttömyyden kasvu laskusuhdanteessa ei pakottaisi nostamaan vakuutusmaksuja suhdanteita kärjistävällä tavalla, rahastossa on suhdannepuskuri. Puskurissa saa nykyisin olla noin 1,9 miljardia euroa varoja tai vastaava määrä velkaa.

Koronaepidemian jälkeen työttömyysmenot ovat laskeneet ja vakuutusmaksutulot kasvaneet. Puskuri alkaakin olla täynnä ja ylittää lakisääteisen maksiminsa viimeistään ensi vuonna. Tämän lisäksi rahaston menot pienenevät tulossa olevien työttömyysturvaleikkausten vuoksi. Rahasto esittää näiden säästöjen palauttamista maksualennuksina.