Viekas ja taitava

Pakina: Sanaristikkojen ratkojien sanakirja antaa vihjeitä keskustan uudesta suunnasta, Jukka Ukkola kirjoittaa.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni on laatinut puolueelleen ensi hätään 100 päivän ohjelman, jolla on tarkoitus aloittaa kepun kunnian ja kannatuksen palautus. Ohjelmassa on monta kohtaa, mutta huomio kiinnittyy erityisesti siihen, että Kulmuni haluaa tehdä keskustasta jälleen ”viekkaan ja taitavan”, jollainen se oli ennen vanhaan, maalaisliittona.

Puolueen ulkopuolisen tarkkailijan voi olla hieman vaikea hahmottaa, mitä viekkaus ja taitavuus tarkoittavat politiikassa. Otetaan siis avuksi sanaristikkojen ratkojien sanakirja (Ratkojat.fi), jossa annetaan vihjeitä siitä, mikä sana ristikkoon tulee, jos vihjeenä on ”viekas” tai ”taitava”.

Viekkaan merkityksiä on koko joukko: falski, juonitteleva, katala, kavala, kekseliäs, ketku, kiero, sutki, kierä, luihu, mikko, ovela, petollinen, salakavala, ukuli ja utala.

Myös taitava voidaan ymmärtää monella tavalla: etevä, fakiiri, haka, hyvä, jonglööri, kielimies, kyvykäs, kätevä, lahjakas, maestro, mentori, osaaja, pystyväinen, strategi, taktikko, talentti, trump (!?), virtuoosi jne.