Uusi keksintö: juopottelu julkisella paikalla

Profiilikuva
alkoholi
Teksti
Pirita Männikkö
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Botellónin sanotaan muuttaneen espanjalaisnuorten suhtautumista humaltumiseen. Nyt ilmiö näyttää rantautuvan Suomeen.

Nuoret aikuiset ryypiskelemässä puistossa sankoin joukoin – eronneeko paljoakaan tyypillisestä kesäillasta Suomessa? Nyt sillä vain on aiempaa eksoottisempi nimi.

El Botellón sai alkunsa 1990-luvun Espanjassa. Joukko ihmisiä alkoi kokoontua ulkona alkoholin ja muun yhdessäolon merkeissä, sillä se oli halvempaa kuin baareissa käyminen. Ajan saatossa tavasta on kehittynyt todellinen ilmiö: puistoissa saattaa olla  samanaikaisesti useita tuhansia ihmisiä.

Tänä iltana Turussa järjestetään jo toista kertaa suomalainen botellón.

Ensimmäistä kertaa Botellón Turku järjestettiin viime vuonna. Vilkaisu nettiin kertoo, ettei vastaavaa ole järjestetty muualla Suomessa, ainakaan suuressa mittakaavassa. Facebookin osallistujalistan ja muualla verkossa käyvän kuhinan perusteella tilaisuus ei tule jäämään aivan pieneksi. Facebookissa siihen ilmoittaa osallistuvansa lähes 1 300 ihmistä.

Botellóneille on tyypillistä se, ettei niitä järjestä mikään tietty taho. Facebookissa Turun botellónia markkinoidaan vapun kaltaisena juhlana. Sitä se epäilemättä onkin.

Julkista kännäämistä on Espanjassa perinteisesti halveksittu pohjoismaalaisille ja briteille tyypillisenä touhuna. Viime vuosina espanjalaisnuorten alkoholinkäyttö on kuitenkin ollut nousujohteista, ja yhtenä syynä siihen on pidetty juuri botellóneja.

Runsas alkoholinkäyttö ulkotiloissa lähti siis väitetyiltä kotiseuduiltaan etelään, ja on nyt palannut takaisin. Mutta kultivoituiko tapa matkalla? Vaikea sanoa. Espanjassa botellóneja on kritisoitu roskaaviksi ja meluisiksi tilaisuuksiksi, jotka houkuttelevat alaikäisiä huonoille teille.

Ai niin: botellón on väännös sanasta botella, ja se merkitsee “isoa pulloa”.