Ulos eurosta tai markkinatalous

Me elinkeinoelämän edustajat olemme osasyyllisiä siihen talouskriisiin, jossa Suomi on, kirjoittaa Risto E. J. Penttilä.

Profiilikuva
Euro
Teksti
Risto E. J. Penttilä
Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja.

Suomelle on kaksi vaihtoehtoa: jättää euro tai siirtyä markkinatalouteen. Edellinen on epärealistinen ja jälkimmäinen ei etene. Tämä on tragedia Suomelle.

Jos Suomi voisi hypätä omaan valuuttaan ilman taloudellisia ja poliittisia siirtymäkustannuksia, se kannattaisi tehdä. Miksi? Siksi, että vallalla oleva talouspoliittinen päätöksentekojärjestelmä, jossa kolmikannalla on korostunut rooli, ei pysty elämään kiinteän valuutan maailmassa. Se on viime vuosina ja viime viikkoina nähty.

Helpointa olisi antautua: sanoa, että emme pärjää kansainvälisessä kilpailuissa näillä pelisäännöillä. Otamme käyttöön oman valuutan, annamme sen devalvoitua ja hyväksymme sen, että elintasomme laskee suhteessa ulkomaailmaan.

Hyppy ulos eurosta ei kuitenkaan ole realistinen vaihtoehto. Eron taloudelliset ja poliittiset kustannukset olisivat arvaamattomat ja todennäköisesti todella suuret. Jäljelle jää siis markkinatalous. Miten siihen siirtyminen etenee? Ei kovin hyvin. Työmarkkinat takkuavat, verotus on tapissa ja julkinen sektori on suurimpia maailmassa.