Putin Keskisuuri

Ainakaan toistaiseksi Vladimir Putin ei myöskään ole kukistanut Ruotsin kuningasta, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Venäjän valtias Vladimir Putin on hoksannut, että oikeastaan mikään ei ole muuttunut Venäjällä sitten Pietari Suuren aikojen, joista on kulunut 300 vuotta. Venäjän historia toistaa itseään, maa haluaa laajentua, kuten silloinkin ja Putin on uudelleensyntynyt Pietari Suuri.

Kyllähän tuossa kieltämättä on vinhaa perää, vaikka Putinin uudelleensyntymä taitaa vielä olla hieman vaiheessa. Hän on pituudeltaankin jonkin verran keskenkasvuinen, sillä Pietari Suuri oli tiettävästi kooltaankin nimensä veroinen, 203 senttimetriä, eli 35 senttiä Putinia pitempi.

Myös Putinin hallintokausi on vielä puutteellinen. Vaikka Pietari kuoli jo 52-vuotiaana, hän ehti hallita Venäjää tsaarina ja keisarina yli 42 vuotta, sillä hän aloitti yhdeksänvuotiaana. Putinin valtakausi yltää yhtä pitkäksi vuonna 2041, jolloin hän on 89-vuotias. Hänellä on siis aikaa saavuttaa ja ylittää Pietari Suuren saavutukset.

Useita yhtäläisyyksiä löytyy jo nyt. Näkyvin niistä on tuo jo mainittu laajentumishalu. Pietarin aikana Venäjään liitettiin alueita muun muassa Asovanmeren rannikoilta, ja siellähän Putinin joukotkin puuhastelevat.