Ilo ilman viinaa

Alkoholittoman Alkon jälkeen voisi kokeilla vaikkapa postitonta Postia tai junatonta VR:ää.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Alkon asiakaspalvelu paranee paranemistaan. Tämän kesän uutuus on viinaton viinakauppa, eli kiertävä Alkon kioski, jossa myydään pelkästään alkoholittomia tuotteita. Tarkoituksena on vastata asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin ja kehittää vastuullista juomakulttuuria. Muuttuvat tarpeet tarkoittavat sitä, että alkoholin kulutus on päässyt vähän hiipumaan, mutta muu kulutus on pysynyt ennallaan. Vastuullinen juomakulttuuri puolestaan tarkoittaa vettä.

Aivan ennennäkemätön tämä kokeilu ei ole. Jo pari vuotta sitten Alko otti myyntiinsä Väliveden, eli vesipullon, josta on tarkoitus ottaa vastuullisia ryyppyjä varsinaisen juopottelun välipalaksi. Sata vuotta sitten tehtiin vielä paljon laajempi kokeilu, kieltolaki. Silloin ei vielä Alkoa ollut, mutta kaikki Suomen ravintolat olivat alkoholittomia. Silti kansa oli päissään kuin pelikaanit.

Jos ja kun tämä uusi kokeilu onnistuu, sitä voidaan käyttää muuallakin – ensi hätään ainakin valtionyhtiöissä. Esimerkiksi Veikkaus voi tuoda markkinoille raaputusarpoja ja muitakin pelejä, joissa ei ole lainkaan voittoja. Aika harvassahan ne voitot ovat nykyisinkin, mutta jos ne jätetään kokonaan pois, se varmaan vähentää peliriippuvuutta ja auttaa kohti vastuullista veikkauskulttuuria, mikä on Veikkauksen yksi tehtävä.

Lupaavia kokeilutuloksia on saavuttanut myös Posti, joka on päässyt jo siihen asti, että posti jätetään jakamatta useampina päivinä kuin jaetaan. Ei tästä ole enää pitkä matka kokonaan postittomaan postiin.