Virtsavallankumous

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Egyptin ilmastokokouksen tulokset jäivät laihoiksi, eikä ilmaston hillintä muutenkaan etene häävisti. Onneksi sentään tieteestä tulee silloin tällöin toiveita herättäviä uutisia. Tuorein niistä kertoo ruotsalaisesta suunnitelmasta, jonka mukaan virtsa pelastaa maailman, kuten Tieteen Kuvalehti otsikoi.

Kysymys on siitä, että maailmassa on kahdeksan miljardia ihmistä ja heistä tulee joka vuosi 550 litraa pissaa eli virtsaa kustakin. Kertyessään maailman vesistöihin tuo valtava määrä ureaa rehevöittää niitä, lisää sinilevää, kiihdyttää ilmastonmuutosta ja tappaa kokonaisia merialueita kiihtyvällä nopeudella.

Ruotsalaiset ovat keksineet kerätä 70 000 litraa virtsaa talteen Gotlannin rannikoilta ja käyttää sitä peltojen lannoitteeksi. Näin saadaan kerralla monta hyötyä: vesi puhdistuu, ilmastonmuutos hidastuu ja maanviljelys tehostuu.

Vaikka kyse on vasta kokeilusta, tutkijat puhuvat jo virtsavallankumouksesta. Sitä kannattaa suunnitella pitemmällekin, sillä tässä on kerrankin vallankumous, johon jokainen maapallon asukas voi osallistua omalla panoksellaan.