Työnantajat tekevät vakavaa vahinkoa koko Suomelle, jos nuorten toiveet lannistetaan

PUHEENVUORO: Nuorten työllistäminen on kannattava sijoitus, kirjoittavat Stefan Björkman ja Tommi Laitio.

Profiilikuva
Etera
Teksti
Stefan Björkman Tommi Laitio
Suomen Kuvalehti

Epävarmuus tulevaisuudesta on työelämän uusi normaali. Opiskelijoiden riski joutua työttömäksi on kolminkertaistunut pitkällä aikavälillä (Tilastokeskus 2016). Työttömyysriski on ollut opiskelijoilla nykytasoa korkeampi vain 1990-luvun laman aikana.

1980-luvun lopussa ja 1990-luvulla syntyneet ovat eläneet suuren osan elämästään tilanteessa, jossa Suomen taloussuhdanne on ollut heikko eikä kasvun merkkejä ole näkynyt. Kasvava joukko ei pääse työelämään kiinni lainkaan. Aloittelijalle sopivien työtehtävien ja opiskelijoiden harjoittelupaikkojen osalta jaetaan niukkuutta. Erityisesti heikossa asemassa ovat maahanmuuttajataustaiset nuoret.

Suomeen tarvitaan keinoja, joilla kaikki nuoret saavat työkokemusta ja luottamusta omaan osaamiseensa. Panostukset työuran alkuvaiheessa maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin. Kun Helsingin nuorisotoimi haastatteli vuonna 2014 yli 1 000 nuorta, juuri työn löytäminen oli teini-ikäisten yleisimpiä toiveita.

Helsingin kaupunki tuki nuorten työllistymistä tänä keväänä jakamalla kesäsetelin kaikille yhdeksäsluokkalaisille. Kesäsetelillä kaupunki maksaa yksityiselle sektorille, järjestöihin tai seurakuntiin työllistyvälle nuorelle kahden viikon palkkauksen suuruisen korvauksen. Tämä on sekä kaupungille, nuorelle että työnantajalle kustannustehokas tapa saada työvoimaa kesän ajaksi.