Työelämän kehittämisessä olisi käyttöä tosiasioille

PUHEENVUORO: Pätkätöiden osuus ei ole lisääntynyt ja työurat ovat pidentyneet, kirjoittaa Tytti Tuppurainen.

Profiilikuva
pätkätyöt
Teksti
Tytti Tuppurainen
Suomen Kuvalehti

Hyvä kertomus on viestinnän onnistumisen avain, myös ja erityisesti politiikassa. Kertomus palkkatyön loppumisesta on onnistunut: sekä media että poliitikot ovat lähes poikkeuksetta omaksuneet käsityksen siitä, että vakaat palkkatyösuhteet kuuluvat menneisyyteen ja uusi teknologia vie pian loputkin työt. Tarina toistui esimerkiksi SuomiAreenan työelämäkeskusteluissa kaiken kattavana lähtökohtana. Muuta puhuvaa on vaikea ottaa todesta, vaikka syytä olisi.

Käsitys pysyvien työsuhteiden ehtymisestä menestyy, koska se palvelee monia eri tarkoituksia. Oikeisto tuomitsee sen turvin ammattiyhdistysliikkeen menneisyyteen: uuden työn maailmassa ei ole perinteistä palkkatyötä eikä sen vuoksi edunvalvontaakaan. Vastakkaisella laidalla kansalaispalkkamalleja perustellaan työn katoamisella kokonaan.

 

Silti on hyviä syitä takertua tosiseikkoihin. Yksi syy on, tietysti, tosiasiat itse. Pätkätöiden osuus ei ole lisääntynyt ja työurat ovat meillä ja useimmissa EU-maissa pidentyneet. Yksinyrittäjyyden kasvu on ollut promilleluokkaa. Tampereen yliopiston tutkija Satu Ojala tiivisti asian sanoessaan Helsingin Sanomissa keväällä, ettei ”ymmärrä, miksi palkkatyön suuresta vallankumouksesta puhutaan toistuvasti, vaikka sille ei ole juuri mitään todisteita”.

Tulevaisuuden teknologisen tuottavuusharppauksen kohdalla puolestaan aito huoli on, ettei mitään ole vielä näkyvissä. Tuottavuuden kasvu on pysähtynyt ja pessimistit arvaillevat uuden teknologian jäävän vain kuluttajatuotteisiin. ”Meille luvattiin lentäviä autoja ja saimme 140 merkkiä” sanoo ekonomisti Paul Krugman (140 merkkiä viittaa twitter-viesteihin). Teollisuudessa robotisaatio etenee, mutta se koskee verrattain pientä osaa kokonaistyöllisyydestä.