Amerikan kalmistoissa

Kolumni: John Deere -paita herätti huvitusta New Yorkissa, mutta Iowassa odotti toisenlainen Amerikka, kirjoittaa Tuomas Kyrö.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Tuomas Kyrö
Suomen Kuvalehti

Toisen maailmansodan veteraani Alvin Straight kulki päältäajettavalla John Deere -ruohonleikkurilla Iowasta Wisconsiniin tapaamaan veljeään viimeisen kerran. David Lynchin elokuvan The Straight Story tarina on niin suora, että epäilyttää. On vain määränpää ja matkalla kohdattavat ihmiset. Se on surullisen kaunis tarina ihmisistä.

Näin The Straight Storyn vuonna 2000. Kiinnyin sekä Alviniin että vihreäkeltaiseen ruohonleikkuriin. Viime kesänä löysin maataloustarvikekaupasta John Deere -paidan.

 

Syksy 2018, New York. Roskakuskit, sijoituspankkiirit, lenkkeilijät ja pulskat rotat menivät ja sähisivät. Pikaruoka ja iso tonkka kahvia kävellessä naamaan. Wall Streetin irkkupubista sai tuhatta olutta ja asiakkaiden puhenopeudesta päätellen vessasta kokaiinia. Demokraateiksi tunnustautuneet pyysivät anteeksi presidenttiään ja ihastelivat ironista konevalmistajan t-paitaani.