Sodan silmät

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Tuomas Kyrö
Kirjoittaja on kirjailija.

Irak hyökkäsi Iraniin syksyllä 1980. Se on ensimmäinen uutislähetys, jonka muistan. Katsoin isoisän kanssa televisiota ja harjoittelin r-kirjainta toistamalla maiden nimiä. Siitä saakka sodista on viestitty samalla rakenteella.

Uutistoimittaja haastattelee tutkijaa ja sotilasasiantuntijaa. Grafiikka näyttää katsojalle, kuka hyökkää ja kuka puolustautuu. Kuka on voitolla, milloin tapahtuu käänne, mitkä ovat molempien pyrkimykset. Se on kuin urheilutapahtuman erätaukoanalyysi. Sodan alkuvaiheessa tilannetta päivitetään monta kertaa päivässä.

Uutisointi laajenee kriisialueen lähimaihin. Tunnelmia ja lausuntoja referoidaan, kysytään tavallisten kansalaisten näkökulmaa. Aluksi ollaan täynnä auttamishalua, hiljalleen olennaiseksi nousee polttonesteiden hinta ja oman perseen lämpö.

Kuvataan sodan seurannaisvaikutuksia: pakolaisvirta, täpötäydet juna-asemat, toiseen suuntaan kulkevat avustusrekat. Pian ruutuun tulee sotareportteri kypärä päässä, luotiliiveissä, raskaissa silmäpusseissa. Taustalla jylisee tykistö.