Tuhkauhka ja muut draamamaalailut alkavat jo naurattaa

Profiilikuva
Eyjafjallajökull
Teksti
Jyrki Jantunen
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden tuottaja.

Se ei näy, mutta sitä sanotaan olevan taivaalla. ”Tuhkapilvi”-yhdyssana on varmasti helpompi kirjoittaa kuin ”Eyjafjöllin tulivuoren purkauksesta aiheutunut savu- ja tuhkapilvi ja sen vaikutukset Euroopan lentoliikenteeseen”, mutta luonnonkatastrofiin liittyvien uudissanojen keksimisessä voisi käyttää myös tervettä järkeä ja vähemmän tyhjää dramatiikkaa.

Islannin tulivuorenpurkauksen tuhka on tuottanut jo monta iskevää otsikkoa.

Tulivuoressa riittää draamaa itsessään yllin kyllin, mutta jotkut tapahtuman väkinäisluonnehdinnat alkavat sanoina kaatua jo komedian puolelle: tuhkakaaos, tuhkakriisi ja tuhkapainajainen. Oma suosikkini on tuhkauhka, joka ääneen lausuttuna kuulostaa lastenlorulta ja nostaa hymyn huulille. Tarkoitus ei kuitenkaan liene ollut huvittaa lukijaa.

Tiedotusvälineet ovat ansiokkaasti raportoineet lentoliikenteen vaikeuksista ja suomalaismatkustajien odotuksesta. Tarinat menettävät kuitenkin tehoaan, kun ne toistuvat lähes samanlaisina päivästä toiseen. Lentokentällä odottamiset, ylimääräiset majoituskulut ja hankalat matkajärjestelyt eivät jaksa pitemmän päälle kiinnostaa. Yksi tarina ei juuri poikkea tusinasta tarinoita.

Lentoliikenteen pysähtyminen on poikkeuksellista ja historiallista. Tapahtunut ja siitä uutisointi kertovat kuitenkin myös historiattomuudestamme. Lentoliikenne ei aina ole ollut näin laajamittaista ja halpaa eikä matkustaminen näin vaivatonta. Pari sukupolvea sitten vain haihattelijat ja taiteilijat puhuivat kännipäissään tulevaisuudesta, jossa taivaalla lentää yhtä aikaa valtava määrä ihmisiä isoissa koneissa kohti Kanarian saaria.

Tuhkainen taivas muistuttaa myös riskistä, joka matkustamiseen liittyy. Aina emme pääse reissulta illaksi kotiin, vaikka mainos niin kauniisti lupaa. Jos yhtään lohduttaa, niin suomalaiset eivät tässäkään ole maailman ainoita sinisilmäisiä.

Tusinan tuntemattoman ja muutaman tunnetummankin tuhkatarinoitsijan matkakertomuksista näkee, miten maantiedon tuntemus lisääntyy, kun jää jumiin lentokentälle. Kuljetuksen järjestäminen maitse ja meritse ottaa aikansa, mutta vielä yllättävämpää on se, että kotiin on pitkä matka. Suomi on kaukana Euroopan laidalla, jonne on kaiken lisäksi hankala päästä.

Pitkät etäisyydet ja hankala matka Suomeen kannattaa pitää mielessä, kun seuraavan kerran ottaa kantaa vaikkapa pakolaisiin. Tuskinpa tänne kukaan haluaa tulla, jos ei ole ihan pakko.