Hyötyvieraita

Pakina: Läheskään kaikki kesäkekkerit eivät kannata. Jopa Eukonkannon MM-kisojen tuotemerkki kuuluu olevan myytävänä

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Kesätapahtumakausi on parhaimmillaan, mutta uutiset ovat hieman huolestuttavia. Läheskään kaikki kekkerit eivät kannata. Jopa alan lippulaivan, Eukonkannon MM-kisojen, tuotemerkki kuuluu olevan myytävänä. Voimme vain kuvitella, millaisissa vaikeuksissa voivat olla vähemmän tunnetut urheilulajit, kuten chilinsyönti, kesäpilkintä, piereminen, suolentopallo, tohvelifutis, kehonrummutus, heinäseipään, nännikumin tai vessapaperirullan heitto, sääskentappo, valehtelu ja vittuilu. Kaikissa niissä järjestetään vähintään SM-kisat, mutta riittäneekö yleisöä?

Tänä vuonna kesätapahtumat tuntuvat jääneen entistä pahemmin pimentoon. Se johtuu varmaan siitä, että maahan mahtuu vain yksi puheenaihe kerrallaan, ja nyt se oli Trumputin. Valitettavasti sen sesonki jäi kovin pikaiseksi. Läheskään kaikkia mahdollisia bisnesideoita ei ehditty toteuttaa, varsinkin kun Kauppatori suljettiin tapahtuman takia.

Vastaisen varalle tarvitaan nykyistä parempaa etukäteissuunnittelua, jotta Suomen kesästä saadaan irti se mitä siitä on saatavissa. Koska Suomi on niin Suomi, tänne saattaa myöhemminkin tupsahtaa maailman johtajia konkkaronkkineen milloin tahansa aivan yllättäen. Heitä ei tarvitse kohdella pelkkinä hyysättävinä kunniavieraina, vaan heidät voidaan ystävällisesti ohjata myös hyötytöihin, samaan tapaan kuin kesämökille tupsahtavat kaukaiset sukulaiset voidaan houkutella risusavottaan tai huussintyhjennykseen.

Tänä kesänä ihannetapaus olisi ollut sellainen, että Trump ja Putin olisivat käyneet esimerkiksi Sonkajärvellä eukonkantokisoissa. Ei heidän olisi tarvinnut edes kantaa toisiaan tai omia eukkojaan (jollaista Putinilla ei ollut mukanakaan), vaan pelkkä läsnäolo ja yhteinen saunominen olisi riittänyt. Takuuvarmasti herrojen vierailu olisi pelastanut minkä tahansa kesätapahtuman – tai useammankin, jos show olisi kiertänyt paikkakunnalta toiselle helikopterilla.