Trump virittää Kiinasta uhkaa Natolle

Nato-maat ovat tyytyväisiä, jos Yhdysvallat suhtautuu Natoon myötämielisesti, mutta ovat tuskin valmiita pitämään Kiinaa vihollisena.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Hanna Ojanen
Suomen Kuvalehti

Onko Kiinasta kehittymässä Naton uusi uhka tai uusi tehtävä?

Tähän viittasi venäläisen ulkopolitiikan kommentaattorin Fjodor Lukjanovin kommentti Paavo Teittisen jutussa Helsingin Sanomissa 21.7. ”Pian voi olla edessä tilanne, jossa Yhdysvallat pyytää kumppaneiltaan apua Kiinan kanssa. En usko, että se on ihan sitä, mitä Suomi odottaa Nato-jäsenyydeltä. Mutta sehän on teidän päätöksenne”, Lukjanov sanoi.

Nato on maailman muuttuessa aina löytänyt itselleen uutta relevanssia ja uusia tehtäviä, silloinkin, kun se on sisäisesti rakoillut. Tai ehkä siitä on tullut hyvä etsimään uusia tehtäviä juuri rakoilun takia. Nyt presidentti Trumpin hallinto näyttää tosiaan haluavan, että Nato loisi yhteisen Kiinan-politiikan. Tavoitteena on varmaankin saada Nato paremmin palvelemaan Yhdysvaltain etuja, ehkä näkemään Kiina jonkinlaisena ”etenevänä uhkana”.

Nato-maat taas olisivat varmasti mielissään, jos Yhdysvaltain suhtautuminen Natoon pysyisi myötämielisenä, mutta Kiinan-politiikan tai strategian luominen ei liene siihen helpoin tie.