Maatalouden alkeet

Pakina: Lehmä on päällystetty pehmeähköllä nahalla eikä sillä ole raateluhampaita, opastaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Suomen maatiloilla eletään nyt kiivaimpien toukotöiden aikaa, koska menossa on toukokuu.

Selvyyden vuoksi kerrottakoon, että tammikuisin eletään kiivaimpien tammitöiden aikaa, helmikuisin helmitöiden aikaa, maaliskuisin maalistöiden aikaa ja niin edelleen. Kuitenkin juuri toukotyöt ovat niin kiivaita, etteivät maajussien ja heidän morsiamiensa voimat tahdo riittää, vaikka tv-tuotannossa olisi tauko ja he palaisivat omille pirttiviljelyksilleen. Tänä vuonna tilannetta pahentaa se, että koronakriisin takia saattaa olla vaikea saada ulkomaista kausityövoimaa, joka on vielä ahkerampaa kuin isäntäväki.

Itse valtiovarainministeri Katri Kulmuni on patistellut kaikkia suomalaisia maatöihin, ensi hätään istuttamaan perunantaimia. Koska kaikilla suomalaisilla ei liene kokemusta rengin tai piian hommista, on paikallaan pikakurssittaa heitä muutamiin maatalouden alkeisiin.

Aloitetaan tuosta ajankohtaisesta perunantaimen istuttamisesta. Se on sinänsä helppoa, kun muistaa, että perunantaimen pitää istuttaa pyrstö alaspäin. Jos sen istuttaa pyrstö ylöspäin, mukulat tuleentuvat perätilassa ja tukkivat puimakoneet syksyllä sadonkorjuun aikaan.