Lain yläpuolella

Mediakolumni: Media voi julkaista salaisia tietoja, jos se paljastaa epäkohtia. Hesarin Viestikoekeskus-juttu ei paljastanut, kirjoittaa Pasi Kivioja.

Profiilikuva
mediakolumni
Teksti
Pasi Kivioja
Suomen Kuvalehti

Saako lehti julkaista salaista tietoa, joka voi vaarantaa maan turvallisuuden? Suomen ensi-iltaan pian tulevan Steven Spielbergin The Post -elokuvan pääkysymys kuulostaa tutulta. Mainosmies Anssi Järvinen vitsailikin elokuvan nähtyään, miten ihmeessä maamme presidentti, puolustusministeri, supo ja Helsingin Sanomat on saatu valjastettua leffan ennakkomarkkinointiin?

Elokuva kertoo Vietnamin sodan niin sanotuista Pentagonin papereista, jotka vuodettiin The New York Timesille 1971. Kun The Times julkaisi salaisia tietoja, oikeus kielsi siltä jatkojulkaisut, mutta myös The Washington Post oli saanut samat kansiot haltuunsa. Julkaistako vai ei, siinäpä Postin pulma, kun riskinä oli, että kustantaja lähtee maanpetoksesta vankilaan, lehden osakeanti sakkaa ja koko perheyritys menee kankkulan kaivoon.

 

Lehdistönvapaus ja laki ovat vastakkain myös Suomessa HS:n Viestikoekeskus-jutun jälkipuinnissa. Elokuva avaa suurelle yleisölle journalistien ajattelun logiikkaa, miksi media voi poikkeustilanteessa rikkoa lakia, vaikka muut eivät niin saa tehdä.