Palauttava parisuhdehetki

Kolumni: Seksille piisaa kiertoilmaisuja – ja uusia keksitään yhä, kirjoittaa Lari Kotilainen

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Lari Kotilainen

On syyskuu ja kesä virallisesti ohi. Lehdet täyttyvät jutuista, joissa jaetaan loman rasittamille kansalaisille piristymisvinkkejä. Kuten esimerkiksi Helsingin Sanomissa julkaistu ohje, jonka mukaan tunnetta oman elämän hallinnasta voi ”vahvistaa esimerkiksi liikkumalla, viettämällä aikaa ystävien kanssa sekä palauttavilla parisuhdehetkillä”.

Liikunta ja jutustelu ystävien kanssa onnistuvat, mutta mikä onkaan tuo ”palauttava parisuhdehetki”? Ei kuulu aktiiviseen sanavarastooni.

Pitää siis selvittää. Aloitetaan sanakirjasta. Suomen kielen vakiintuneet sanavarat listaava Kielitoimiston sanakirja ei kuitenkaan tunne sanaa parisuhdehetki. Onneksi rinnakkaissana parisuhdeaika löytyy. Sitä käytetään ”pariskunnan kahden kesken viettämästä, suhteensa vaalimiseen tarkoitetusta ajasta”.

Pikagooglaus paljastaa, että parisuhdehetki tarkoittaa yleensä kutakuinkin samaa. Siis ehkä ravintolaillallista, yhteistä hiihtoretkeä tai sitä, että puolisot lukevat kynttilänvalossa toisilleen ääneen Marcel Proustin tuotantoa. Mitä kullakin nyt on tapana.