Suomi-Venäjä-Seuran lehti trollaa

Talvitie ja Lehtomäki ovat palauttaneet seuran Kremlin käsikassaraksi, kirjoittaa Jukka Mallinen.

Profiilikuva
Heikki Talvitie
Teksti
Jukka Mallinen
Suomen Kuvalehti

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomi-Venäjä-Seuran lehdessä Venäjän Aika 3/14 nimimerkki Vanja-setä pakinoi Ukrainan tapahtumien käsittelystä suomalaisessa sosiaalisessa mediassa otsikolla Venäjä nostattaa intohimoja. Hän arvioi, että Venäjä herättää tunteita ja sen rooli Ukrainan kriisissä on nostanut verenpainetta monessa keskustelijassa.

Osapuoliksi tässä loiskiehunnassa Vanja nostaa yhtäältä ”Putinin intohimoiset kannattajat”, joista hän mainitsee ”räväkän dosentin” Bäckmanin. Vastapuolelta ”ankaraa Venäjän ja Putinin kritiikkiä on esittänyt muun muassa kääntäjä Jukka Mallinen”.

Bäckmanin toiminnan ja taustaryhmät kansalaiset osaavat kyllä sijoittaa oikeaan yhteyteen. Ilta-Sanomatkin totesi, että Venäjän käyttää nykyisessä infosodassaan Suomea vastaan ”puhemiehiä”, vieraan valtion asiaa julkisuudessa ajavia henkilöitä, kuten Johan Bäckmania

Kohudosentin rinnastaminen minuun tuntuu propagandasodan rumalta tempulta. Olen linkannut ja kommentoinut Facebook-sivulleni uutisia ja kommentteja Venäjästä, Ukrainasta ja koko IVY-alueesta. Tunnustan, että viitekehykseni on rauha, demokratia ja yleismaailmallinen humanismi. Olen paljon velkaa venäjänmaalaisille undergroundkirjailijoille jo opiskeluajoiltani. ”Ankara kritiikkini” pyrkii nostamaan esiin objektiivisuuteen pyrkien katveessa olevia faktoja ja totuudellista ajattelua. Siksikö iso osa suomalaisia toimittajia on hankkiutunut FB-kaveruuteeni?

 

Ihmettelen, miksi juuri minut on nimetty varoittavaksi esimerkiksi. Minua porautuvammin ovat nykyistä kriisiä somessa uutisoineet ja kommentoineet Mikko Laaksonen, Kerkko Paananen, Aki Pulli, Hannes Mäntyranta ja monet muut.

Vanja käyttää tyypillistä trollien tekniikkaa eli harhauttaa keskustelun sivuraiteelle. Hän kääntää silmän pois Euroopan turvallisuusjärjestelmän romuttamisesta ja maailman tyrkkäämisestä takaisin vuoteen 1938. Maanosamme kohtalonhetket psykologisoidaan intohimon purkauksiksi ja kinastelevien kylähullujen naurettaviksi tunnereaktioiksi, psyykkisiksi ellei peräti kardiologisiksi vaivoiksi.

Vanja suosittelee Russia Today-kanavaa, joka ”ei olekaan avoimen yksipuolinen ja propagandistinen”. Jokainen medialukutaitoinen näkee, että juuri sitä se on.

Yksi Venäjän nettisoturien metodeista on henkilöön käyvä solvaaminen ja motiivien mustamaalaaminen, mistä minulla on runsaasti kokemusta.

Trolli pyrkii hämmentämään ja hämärtämään – Vanjan tapauksessa totuudellisen vilpittömän keskustelun ja karkean propagandan eron. Kaikki ovat yhtä syyllisiä, hyökkääjän ja uhrin ero sotketaan, kuten nyt Ukrainan kriisissä.

Tämä jo neuvostoajalta periytyvä ajatusmekanismi sanoo, että mihinkään ei voi uskoa. Jo neuvostorunoilija Jevgeni Jevtušenko kirjoitti: ”Kaikki valehtelevat”. Eli rautaesiripun yli kantautuva vapaa tieto ja toisinajattelijoiden sensuroimaton puhe on samaa kuin neuvostovalehtelu. Näin hän oikeutti oman kyynisyytensä ja konformisminsa. Samaan nojaa Venäjän nettisoturi.

 

90-luvulla Suomi-Venäjä-Seuralla oli raikas kausi ja monet tuttavani liittyivät siihen. Nyt he ovat pettyneinä eronneet tai eroamassa, koska seuran ex-puheenjohtaja Heikki Talvitie ja nykyinen puheenjohtaja Paula Lehtomäki ovat palauttaneet sen taas Kremlin käsikassaraksi ja kovaääniseksi. Ja me veronmaksajat maksamme tämänkin huvin.

Kirjoittaja on kirjailija ja Venäjän-tuntija.