Suomessa ei ole luotu menestyvää vientituotetta 24 vuoteen

Valtiovallan yritys luoda valitsemillaan aloilla teollisuutta epäonnistuu lähes aina, emeritusprofessori Eero Byckling kirjoittaa.

Profiilikuva
tuottavuus
Teksti
Eero Byckling
Suomen Kuvalehti

Julkisen talouden tasapainottamisen ohella maassamme olisi tärkeää keskustella taloudellisen tilanteen syvemmistä syistä. Huippuyliopistot tuottavat jatkuvasti tutkimustuloksia kansantalouksien kasvun tekijöistä.

Varakkaissa maissa bkt henkeä kohden on 40 kertaa suurempi kuin köyhissä. Hyvinvoinnin kasvu pohjautuu tuotantotekijöiden kertymiseen. Varakkaissa maissa on enemmän aineellisia voimavaroja ja parempaa työvoimaa. Vauraus luo vaurautta. Tämä ei silti ole riittävä selitys.

 

Tuottavuus mittaa, miten tehokkaasti tuotantotekijöillä syntyy tuloksia. Sen kasvu on tärkein selitys bkt:n kasvulle. Tuottavuudessa on kaksi tekijää: teknologia ja tehokkuus. Tuottavuuden kasvua ajaa teknologian kehittyminen; löydetään uusia tuotteita ja tuotantotapoja. Maiden välillä on suuria eroja siinä, tukevatko vai torjuvatko ne uusiutumista.

Erot tehokkuudessa taas johtuvat instituutioista. Rakenteet määräävät työpanoksen suuntautumisen. Nyt lisähaasteena on kansainvälisen ympäristön hyödyntäminen.