Sanoimme Trumpille: Ei

Kolumni: Donald Trumpin absurdien lausuntojen ei pitäisi enää yllättää. Haravointikommentti maastopaloista kärsivässä Kaliforniassa tyrmistytti silti, kirjoittaa Anu Partanen.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Anu Partanen

Siellä hän seisoi, ruskeanmustassa maisemassa kultaisten asuntojen keisari. Katseli alamaistensa järkytystä ja surua sekä maidensa tuhoa ja lausui: ”Olin Suomen presidentin kanssa ja hän sanoi: ’Me olemme metsien maa.’ Hän kutsui sitä metsien maaksi, ja he käyttävät paljon aikaa haravoimiseen ja siivoamiseen ja asioiden tekemiseen. Ja heillä ei ole minkäänlaisia ongelmia. Ja jos on, ongelmat ovat pieniä.”

Donald Trump lausuu absurdeja asioita niin usein, että niistä ei pitäisi enää yllättyä. Mutta silti aina välillä hänen täydellinen kyvyttömyytensä empatiaan, omalaatuinen tapansa yhdistellä asioita sekä johdonmukainen tapansa syyttää ongelmista aina muita jaksaa hämmästyttää.

Tällä kertaa Trump seisoi lukuisia ihmistä surmanneen ja laajoja alueita tuhonneen maastopalon raunioilla Kaliforniassa ja vieritti syytä tuhoista kalifornialaisten niskaan kertomalla, että Suomessa ei ole metsäpaloja, koska suomalaiset hoitavat metsiään. Kalifornialaiset eivät hänen mielestään tee niin, joten – oma vika.

Tällainen lausunto presidentiltä hämmästyttäisi monessa muussakin maassa. Yleensä odottaisimme presidentin lohduttavan kärsiviä ja lupaavan apua. Mutta Trump hajottaa ja hallitsee aina samalla taktiikalla: kehuu yhtä lyödäkseen toista.