
Sonininvaara: Työllistymistä auttaisi, jos remonttireiskat ja kotisiivoojat arvioitaisiin kuten Airbnb-majoitus
NÄKÖKULMA: Työtä haetaan ja sitä välitetään alkeellisilla keinoilla. Tekoäly voisi auttaa.
Työmarkkinat muuttuvat tavalla, joka korostaa jäykkien työehtosopimusten haittoja. On yhä enemmän lyhytaikaisia töitä, joissa työnantaja on tehtaan patruunan sijaan kotitalous joko suoraan tai välillisesti.
Paperitehtaalla voidaan sopia palkoista melkein miten vain, mutta uusilla työmarkkinoilla asiakasta ei voi pakottaa maksamaan ylihintaisesta työstä.
Uusilla työmarkkinoilla työllisyys paranisi, jos palkat määräytyisivät markkinoilla. Perinteisillä työmarkkinoilla se merkitsisi monille selvää huononnusta ja ahdistavaa epävarmuutta. Niinpä työmarkkinajärjestöt tuskin saavat aikaan päätöksiä työehtojen liberalisoimisesta.
Muutos tapahtuu niin, että yhä useampi päätyy yksinyrittäjäksi. Silloin hänen palkkansa määräytyy markkinoilla. Yksinyrittäjien määrä on 20 vuodessa lisääntynyt puolitoistakertaiseksi. Kampaamoissa ”työntekijät” ovat kampaamotuoleja vuokraavia yrittäjiä.
Yksinyrittäjyydestä tulee yhä yleisempää, koska vapaasti hinnoitellut vievät työt jäykästi hinnoitelluilta, mutta myös siksi, että potentiaalinen työnantaja/asiakas ajattelee, että yksinyrittäjä on pystyvämpi tekijä kuin työttömyydestä palkansaajaksi pyrkivä.
Älä suotta jätä juttua kesken
Tilaa Suomen Kuvalehti
Katso kaikki tilausvaihtoehdotOletko jo tilaaja?