Teknokuplasta somekuplaan

Kolumni: Kupla-sanan uudet merkitykset kertovat, että suomen kieli on yhä elinvoimainen. Uhkiakin on, kirjoittaa Lari Kotilainen.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Lari Kotilainen

Vuosi 2020 alkoi, ja vanha vuosikymmen jäi taakse. Toisaalta lehdet ovat tienneet myös kertoa, että uuden vuosikymmenen pitäisi ehkä alkaa vasta 2021. Hämmentävää.

Epäilijät kehottavat laskemaan sormilla: uusi kierroshan aloitetaan vasta yhdentoista kohdalla, ei kymmenessä. Entä ajoitettiinko Jeesuksen syntymä aikanaan vuodelle nolla vai yksi? Nykyinen ajanlaskutapahan aloitettiin roomalaisilla numeroilla, eikä niissä ole nollaa.

Onneksi kieli ei ole matematiikkaa. Jos haluaa ymmärtää ja puhua nykypäivän kieltä, ei ole pakko tuntea sanojen unohtuneita merkityksiä eikä edes logiikkaa niiden takana.

Tärkeämpää on tuntea nykyiset merkitykset – myös ihan uudet. Kuluneella vuosikymmenellä vakiintui esimerkiksi sanan kupla uusi merkitys ”samanmieliset ihmiset”. Vielä vuosituhannen vaihteessa pelättiin teknokuplan puhkeamista, nyt kaikki elävät tyytyväisinä omassa kuplassaan.