Solidium - Mitä valtio sijoitusyhtiöltään lopulta haluaa?

PÄÄKIRJOITUS: Yhtiön koko hallitus vaihdettiin kerralla elokuun alussa.

Profiilikuva
Juha Sipilä
Teksti
Jarmo Raivio
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Valtion omistajayhtiö Solidium on osoittautunut ehtymättömäksi väkevän talousdraaman lähteeksi. Uusin käänne nähtiin elokuun alussa, kun valtio vaihtoi kerralla yhtiön koko hallituksen.

Vaihdettavaa ei tosin enää ollut juurikaan jäljellä. Solidiumin toimintaa valvova hallitus on kärsinyt väen vähyydestä sen jälkeen kun sen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä sai keväällä 2015 potkut. Protestiksi erottamisesta Eija Ailasmaa lähti hallituksesta ja muutamassa kuukaudessa Solidiumin seitsemän hengen hallituksesta oli jäljellä enää kolme jäsentä.

Nyt sekä Ailasmaa että myös hallituksesta viime vuonna lähtenyt Markku Hyvärinen palaavat. Solidiumin hallituksen puheenjohtajana aloittaa Ilmarisen entinen toimitusjohtaja Harri Sailas.

 

Solidiumiin siirrettiin vuonna 2008 omistukset pörssiyhtiöissä, joiden osakkeista valtio oli valmis luopumaan. Outokumpua, Sampoa, TeliaSoneraa. Nykyään Solidium omistaa 12 yhtiötä. Sen sijoitussalkun arvo on noin 6,7 miljardia euroa, noin 1 300 euron potti jokaiselle suomalaiselle.