Soininvaara: Syntyisi älämölö, jos vaikkapa Wahlroos ehdottaisi köyhien siirtämistä omiin taloihinsa

NÄKÖKULMA: Ara-asunnoista voisi olla viisasta siirtyä asumisen tukemiseen rahalla.

Profiilikuva
Ara-asunnot
Teksti
Osmo Soininvaara
Kirjoittaja Osmo Soininvaara on tietokirjailija, luennoija ja Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja (vihr).

Helsingissä on huutava pula vuokra-asunnoista. Kuvitelkaamme, että asuntokurjuutta yritettäisiin korjata korotetulla asumistuella, joka olisi 300 euroa kuussa tavanomaista asumistukea suurempi. Koska rahaa ei riitä kaikille, sen piiriin otettaisiin vuosittain tuhat kotitaloutta, joiden valintaperusteita ei julkistettaisi. Oikeus korotettuun tukeen säilyisi, vaikka tulot nousisivat.

Ara-asunnot, eli valtion tuella rakennetut vuokra-asunnot toimivat juuri näin. Asukkaan saama tuki on Helsingin oloissa huomattavan suuri, sen piiriin pääsee vain pieni osa halukkaista eikä asunnosta tarvitse luopua, vaikka asukkaan tulot myöhemmin nousisivat.

Asunto on välttämättömyys, jonka sivistynyt yhteiskunta turvaa niillekin, jotka eivät pysty sitä itse rahoittamaan. Vähävaraisia on tuettava raaoilla asuntomarkkinoilla, mutta ovatko Ara-asunnot oikea keino?

Vaihtoehtona erillisille pienituloisten asuintaloille on tuen maksaminen asumistukena. Ara-asuntoihin liittyy monia ongelmia, mutta pahin on se, ettei niitä riitä kaikille. Asumistukea taas saavat kaikki yhtäläisin perustein.

Keskustelussa sotkeutuvat keskenään asumistuki ja toimeentulotuki.