Sohvi-neiti ja Pena-perheenisä liikennekaarella: Kyllä säästyisi kilometrejä!

PAKINA: Jukka Ukkola kertoo, miten Lex Berner muuttaisi autoilua ja puhkonut Penan kumit.

Profiilikuva
Anne Berner
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) on keksinyt uudelleen pyörän, auton, maantien ja sen verran muitakin liikennekaaria, että nyt tarvitaan esimerkkitapauksia.

Otetaan siis ensimmäiseksi esimerkiksi Sohvi-neiti, joka tähän asti on ajanut vuoden 1987 Fiat Unollaan pelkästään sunnuntaisin kirkonmenoihin ja takaisin, yhteensä 24 kilometriä. Häneltä on kulunut tähän lystiin auton hintana ja bensakuluina noin 398,34 euroa vuodessa.

Jos hän kuitenkin Lex Bernerin aikana alkaa kulkea kirkkomatkansa peruuttamalla, hän saa joka vuosi 375,34 euroa puhtaana käteen. Pakittaminen ei tuota täsmälleen yhtä paljon kuin etuperin ajettaessa kului, koska Sohvi-neidillä on nyt varaa pudottaa kolehtihaaviin paidannapin sijasta euro aina kun on erityisen syntinen olo tai kolehti menee liikenneministeriön hyväksi.

Toinen esimerkkimme on Pena, menevä perheenisä, jolla on tapana käydä säännöllisesti vieraissa useissa eri kaupungeissa ja ajeluttaa salarakkaitaan ympäri maakuntaa vuoden 2016 Mersullaan, jossa tarvittaessa penkit kaatuvat ja turvatyyny pehmustaa. Tähän ajeluun kuluu vuosittain jopa 3 416,47 euroa.

Kun Lex Berner tulee voimaan, summa säästyy kokonaan, koska Penan rouva Ritva hankkii miehensä autoon mustan laatikon ja itselleen vastaanottimen, jolla hän voi reaaliajassa seurata Penan reissuja – joita ei kohta enää ole, koska kumit on puhkottu. Autoilukuluista säästyvillä varoilla Ritva-rouva saa uuden turkin joka vuosi.