Venäjälle raiskaus on ase sodassa

Vuosisatoja kestänyt rankaisemattomuuden perinne on katkaistava nyt. Ratkaisevassa asemassa on julkinen mielipide länsimaissa.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Sofi Oksanen
Kirjoittaja on kirjailija.

Mikhail Romanov on 31-vuotias isä, aviomies ja Venäjän armeijan sotilas. Tänä keväänä hän tutkijoiden mukaan tunkeutui Kiovan alueella sijaitsevaan taloon, tappoi sen omistajan ja ryhtyi sitten raiskaamaan leskeyttämäänsä naista. Rikos kesti tunteja. Romanovin oma lapsi on tiettävästi samanikäinen kuin uhrien poika, joka itki teon aikana viereisessä huoneessa.

Ukrainassa nostettiin toukokuussa Romanovia vastaan poissaolevana syyte raiskauksesta. Se on ensimmäinen laatuaan, Venäjän julmuuksien selvittely on vasta alussa. Ukrainaan hyökänneet joukot ovat syyllistyneet systemaattisesti seksuaaliseen väkivaltaan, jota on kohdistettu kaikenikäisiin siviileihin sukupuolesta riippumatta.

Seksuaalisen väkivallan aseellistaminen on ikivanha sodankäynnin keino. Lainsäädännön näkökulmasta sen tunnustaminen sotarikokseksi on ollut pitkä ja kivinen tie eikä esimerkiksi raiskauksiin ole suhtauduttu yhtä vakavasti kuin muihin sotarikoksiin. Kehitystä kohti parempaa on kuitenkin tapahtunut viime vuosikymmeninä enemmän kuin koskaan ajanlaskumme alun jälkeen. Rikostekniikan kehittymisen lisäksi asiaan on vaikuttanut naistutkijoiden, -toimittajien, -juristien ja -tuomarien määrän lisääntyminen.