Sofi Oksanen: Putin haluaa Molotovin ja Ribbentropin jalanjäljille – diplomatiaa ilman turhaa demokratiaa

NÄKÖKULMA: Venäjä haikailee maailmaa, jossa suurvallat voivat jakaa itsenäisiä valtioita alusmaikseen.

Profiilikuva
Donald Trump
Teksti
Sofi Oksanen
Suomen Kuvalehti

BuzzFeed-uutissivusto sai tänä syksynä haltuunsa ehdotuksen, jonka Venäjä esitti presidentti Donald Trumpille tämän oltua virassa kolme kuukautta. Sen tarkoitus oli palauttaa Yhdysvaltojen ja Venäjän välit välittömästi ”normaaleiksi”, ja se sisälsi ainakin yksityiskohtaisen aikataulun siitä, milloin valtiot sopisivat keskenään niin Iranin kuin Pohjois-Korean ja Afganistaninkin ongelmat.

Ehdotus oli suunnitelma, joka pyyhkäisisi pöydältä Ukrainan sodan ja Venäjän sotkeutumisen Yhdysvaltojen vaaleihin. Ikään kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan. Ikään kuin Venäjälle asetetuille talouspakotteilla ei olisi mitään perusteita.

Yhdysvallat vastasi Venäjän ehdotukseen lisäämällä pakotteita, eikä Trumpilla olisi edes ollut valtuuksia ajaa yksin moista suunnitelmaa läpi, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin oli ehkä niin haaveillutkin.

Tai sitten BuzzFeedin käsiinsä saama aineisto vuodettiin julki tahallaan, joko Trumpin nöyryyttämiseksi tai viestiksi maailmalle: Venäjä on valmis asettumaan napit vastakkain Yhdysvaltojen kanssa tai päättämään maailman kohtalosta kahden kesken. Samalla Putin–Trump-sopimusten vilauttelu luo epäilyksiä ja niiden varjoja: mitä jos tällaiset järjestelyt ovatkin mahdollisia?