SK:n lukijoilta: Uusien hävittäjien tuoma lisäarvo on kyseenalainen

Raha saattaa olla pois toisilta puolustushaaroilta.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Mitä lisäarvoa Hornetien korvaajat tuovat?

Ilmavoimia on kehitetty ja ajanmukaistettu kaluston, infran ja henkilöstön suhteen voimakkaasti 1990-luvulta alkaen. Hankkeet ovat olleet tarpeellisia ja ne ovat mahdollistaneet nykyisten torjuntahävittäjien täysipainoisen käytön. Voi sanoa, että ilmavoimat on saanut kaiken haluamansa. Horneteista on tullut kansan suosikkeja. Koneet antavat kuvan tehokkuudesta ja luovat uskottavuutta puolustukseemme.

Hornetien korvaamiseksi perustetun HX-hankkeen ehdokkaat ovat olleet monitoimihävittäjiä, eivät torjuntahävittäjiä. Niillä voidaan operoida helposti vihollisen ilmatilassa, kuten koneiden myyjät ilmoittavat.

Ilmavoimat on nyt pyytämässä sellaista ”pakettia”, joka korottaa vuotuiset puolustusmenomme viiteen miljardiin nykyisestä runsaasta kolmesta miljardista. Ilmatorjunnan entinen tarkastaja ja monet professorit ovat pitäneet hanketta ylimitoitettuna. On syytä kysyä, mitä lisäarvoa panostus muutamaan kymmeneen hävittäjään tuo puolustuksellemme. Raha saattaa olla pois toisilta puolustushaaroilta. Koneet eivät ole pelote mihinkään ilmansuuntaan. Lisäksi ne ovat erittäin haavoittuvia ja niiden käyttöaika kriisin tulleen voi olla vain vuorokausia, jos sitäkään.

Esa Hyytinen

Hyvinkää