SK:n lukijoilta: Ukrainan sota näytti taas, että EU uudistuu kriisien kautta

Ukrainan sota näytti taas, että EU uudistuu kriisien kautta.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Lukijoilta

EU vaatii huolenpitoa

Ukrainan sota sai EU:n ainakin joksikin aikaa yhtenäiseksi. Vanha totuus, että EU uudistuu kriisien kautta, sai vahvistusta.

Mikko Mäenpäällä on teräviä havaintoja EU:sta ja Suomesta (SK 10/2022). Ehkä tärkein niistä on, ettei meillä ole montakaan EU-tasoista poliitikkoa. Tarvittaisiin henkilöitä, jotka kykenevät ajattelemaan kokonaisuuksia eikä peilaamaan maailmaa oman kunnan kautta.

EU on miltei epäonnistunut tuomaan itseään lähelle kansalaisia. Jäsenmaat ovat auttaneet komissiota ja parlamenttia kiitettävästi suuren vision hukkaamisessa.

Mäenpään arvio Suomen tiestä EU:ssa osuu oikeaan, sillä kiinnostus EU:ta kohtaan on hiipunut vuosi vuodelta. Pandemia ja Ukrainan sota ovat nyt kasvattaneet kiinnostusta yhteisiä EU-asioita kohtaan.

Meillä on oltu perussuomalaisten panttivankeja. Painopisteet ovat olleet toissijaisissa asioissa.

EU:n tulevaisuus riippuu paljolti siitä, miten se saa kansalaiset ja yritykset kiinnostumaan yhteistyöstä. Sen uskottavuus ei vahvistu, jos jäsenmaat eivät noudata yhteisiä sopimuksia. Korruptio ja harmaa talous voivat hyvin monessa jäsenmaassa. Kaikkien niistä, myös Suomen, on saatava talous kuntoon.

Suomelle EU on nyt tärkeämpi kuin koskaan, Venäjän hyökkäys Ukrainaan näytti sen. EU on niin vahva kuin jäsenmaat haluavat sen olevan.

Sampsa Saralehto

Valtiot. tohtori