SKn lukijoilta: Ukrainan EU-suuntaus on uhka Putinin rapistuvalle vallalle

Nato ei uhkaa Venäjää, mutta se poistaa Venäjän mahdollisuudet uhata naapureitaan.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Ei Nato uhkaa Venäjää Ukrainassa, vaan EU

Nato ei uhkaa Venäjää, mutta se poistaa Venäjän mahdollisuudet uhata naapureitaan. Näin Ukrainassakin.

Vladimir Putin pakotti presidentti Viktor Janukovytšin peruuttamaan sovitun lähentymisopimuksen EU:n kanssa talvella 2014. Heidän tarjouksensa maalle oli korruptoitunut oligarkki- ja raaka-ainetalous Venäjän vasallina.

Länsi-integraatiota toivoneet ukrainalaiset aloittivat protestit ja karkottivat Janukovytšin. Nyt ollaan jo täysimittaisessa sodassa, jonka tarkoitus on eurooppalaisen integraation estäminen.

Lähentyminen Eurooppaan merkitsee Ukrainalle demokratian vahvistumista, korruption vähenemistä, markkinataloutta ja innovaatioita – kaikkea eurooppalaista hyvää. Houkuttelevia esimerkkejä heti rajan takana ovat Puola ja Slovakia. Ukrainalla onkin sivistyksellisten ja teollisten perinteittensä ansiosta kaikki mahdollisuudet nousta samaan sarjaan.

Mutta EU-kuntoisena se on piinallinen vaihtoehto Venäjän autoritaariselle mallille, joka on kaikkialla umpikujassa. Viimeksi protestit järisyttivät sitä Kazakstanissa.

Putin on jo kaksi kertaa aikaisemmin kiskaissut heikot suosiolukunsa pilviin ”pienellä voitokkaalla sodalla”. Johtiko pelko vuoden 2024 presidentinvaaleista hänet mielettömään päätökseen?

Ukrainan EU-suuntaus houkuttelee myös venäläisiä. Se ei uhkaa Venäjän turvallisuutta, mutta on kuolemanvaara Putinin rapistuvalle vallalle.

Jukka Mallinen

Kääntäjä