SK:n lukijoilta: Tekoäly tarvitsee dataa – Kehitysyhteistyövarojen käyttöä valvotaan

Tekoäly tarvitsee dataa. Kehitysyhteistyövarojen käyttöä valvotaan.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Tekoäly tarvitsee dataa

Osmo Soininvaara kirjoitti (SK 2/2018) siitä, miten tekoäly tarjoaisi ”oivat mahdollisuudet” parempien työpaikkojen löytämiseen töissä jo oleville. Asia on tärkeä, mutta johtopäätös on virheellinen sen suhteen, miten tekoäly toimii ja mitä siltä voidaan realistisesti odottaa.

Tekoälyn, tai mieluummin koneoppimismallien rakentaminen on nykytyökaluilla jopa melko helppoa, kunhan tarvittava data on olemassa. Koneoppiminen on prosessi, jossa algoritmi luo uusia yhteyksiä ja ennusteita annetun datan pohjalta. Tässä on myös sen ongelma. Malli on vain enintään niin hyvä kuin sille annettu data.

Soininvaaran ehdottama malli vaatii toimiakseen tietokannan, jossa on kaikkien suomalaisten osaaminen ja palkat sekä kaikki tarjolla olevat työpaikat. Kuka tahansa rekrytointeja tehnyt voi kertoa, että edes ensimmäinen vaatimus ei ole missään määrin realistinen. Kuinka hyvä kolumnisti Soininvaara itse on verrattuna vaikkapa puoluetoveriinsa Johanna Sumuvuoreen? Mikä tuo ero on euroissa? Onko Soininvaaran arvo kolumnistina sama Suomen Kuvalehdelle kuin vaikkapa Käsityö-lehdelle?

Koneoppiminen tulee mullistamaan monia aloja, mutta aloitetaan sellaisista, joissa tarvittava data on olemassa tai edes mahdollista kerätä. Huippuosaamisen tunnistamisen sijaan koneoppimisella voitaisi tunnistaa erinomaisesti vaikkapa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.