SK:n lukijoilta: Taloustiede voi olla epäselvää, mutta silti sitä kannattaa opettaa

Taloustiedettä ymmärtävä saavuttaa kyvyn seurata informaatiota sekä kansainvälisestä että kotimaan taloudesta.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Taloustiede on tärkeää

Roope Uusitalon kirjoitus ”Taloustieteen ydin. Maailma ei ole täydellinen, ei edes taloustieteen peruskurssilla” (SK 2/2019) toi mieleen, kannattaako noin epäselvää asiakokonaisuutta opettaa, saati oppia. Vastaan silti: kannattaa.

Arvon professori: puuhun noustaan edelleen tyvestä, myös taloustieteessä. Perusteissa johdatetaan opiskelija hallitsemaan taloustieteen käsitteitä, joiden avulla saavutetaan ammattikielen hallinta. Se on ammattilaisuuden edellytys, mutta sen hallitsemisesta hyötyy jokainen kansalainen. Toisaalta perusteita opiskeltaessa ei ole tarpeen spekuloida loputtomasti niihin liittyvillä epävarmuustekijöillä.

Taloustiedettä ymmärtävä saavuttaa kyvyn seurata informaatiota sekä kansainvälisestä että kotimaan taloudesta. Näin hän oppii tekemään perustellumpia päätöksiä niin kotitalouksissa kuin erilaisissa organisaatioissakin.

Suomessa on julkaistu lukuisia taloustieteen oppikirjoja, joilla pääsee kiinni aiheeseen. Oppimista edesauttavat laadukkaat luennot, oppimistehtävät ja erilaiset nettisovellukset. Taloustiede on melko vaikea oppiaine, ja siksi arvostan asiansa osaavia opettajia paljon. Opettajan tulee hallita myös talous- historiaa. Silloin hän osaa kytkeä teoriakäsitteet historiallisiin tapahtumiin. Tällainen opettaja saa kyllä kuulijansa.